DOSARUL Maternitatea Giuleşti: La cinci ani de la tragedie, magistraţii găsesc vinovaţii morali

Autor: Otilia Ciocan Postat la 02 aprilie 2015 53 afişări

La cinci ani de la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au fost răniţi, magistraţii au găsit vinovaţii morali ai tragediei.

Familiile bebeluşilor şi-au căutat dreptatea în instanţă, chiar dacă au ştiut tot timpul că pedepsirea lor nu le va aduce copiii înapoi.

O parte dintre ei au asistat, răbdători, la fiecare termen de judecată, la explicaţiile date instanţei de cei care au fost prezenţi la locul tragediei sau au ajuns la Maternitatea Giuleşti imediat după ce a izbucnit incendiul. Alţii nu au avut puterea de a retrăi acele momente.

Toţi, însă, au aşteptat cu nerăbdare ca cineva să le spună de ce s-a întâmplat tragedia şi, mai ales, cine sunt cei vinovaţi pentru moartea sau rănirea bebeluşilor.

Curtea de Apel Bucureşti a reuşit, joi, să răspundă cel puţin la cea de-a doua întrebare, prin condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare şi a fostului manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, dar şi prin obligarea la plata unor daune de ordinul milioanelor de euro.

Povestea tristă de la Maternitatea Giuleşti a început în seara zilei de 16 august 2010, când un incendiu a cuprins salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a spitalului.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit chiar în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Incidentul a ajuns să fie anchetat de procurorii de la Parchetul instanţei supreme, iar după patru luni ei au reuşit să finalizeze cercetările şi să trimită dosarul la Judecătoria Sectorului 6, în 6 decembrie 2010. Procesul a început în 10 ianuarie 2011.

În faţa judecătorilor au ajuns asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu", acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În ziua incendiului, potrivit planificării, asistenta medicală Florentina Daniela Cîrstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore.

Oamenii legii au ajuns la concluzia că asistenta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24, a părăsit în mod nejustificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Ulterior, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 6 au stabilit că nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauză că asistenta a fost plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă.

"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de patru minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru a lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: «În salonul de cezariene se afla M. D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre»", se arată în motivarea instanţei care în 9 iulie 2013 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

De altfel, asistenta nu a fost singura condamnată în primă instanţă pentru tragedia din 16 august 2010.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a fost şi el condamnat, primind o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă.

Instanţa a mai stabilit ca Spitalul "Panait Sârbu" să plătească, în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea, peste 4,3 milioane de euro victimelor incendiului din 2010.

Când a aplicat aceste pedepse, instanţa a avut în vedere şi una dintre declaraţiile martorilor, conform căreia în timpul incendiului nu exista vreun reprezentant al spitalului care să dea indicaţii cu privire la gestionarea crizei.

"În faţa salonului din care ieşea fum am observat o persoană de la pază care încerca să spargă uşa. La un moment dat, a venit inculpata Cîrstea, care a deschis uşa cu cardul de acces… Am încercat să scoatem fumul din salon, sens în care uşa de la salon a fost blocată cu o piesă de mobilier ca să nu se închidă, iar eu am spart geamul de deasupra scărilor de acces ca să se facă curent… La un moment dat, am încercat să folosim un hidrant din apropiere, însă din câte cunosc nu exista apă pe instalaţie. La un moment dat, l-am observat pe cel de la pază când încerca să stingă incendiul cu un stingător, însă mi-am dat seama că nu are cum să reuşească. Arăt că în acele momente nu era cineva din cadrul spitalului care să ne îndrume şi să ne spună cum să procedăm", a declarat un martor, citat în motivare.

Imediat după decizia din 9 iulie 2013, Maternitatea Giuleşti a anunţat că nu are bani să plătească în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea daune de peste 4,3 milioane de euro în urma incendiului, neavând altă asigurare decât pe cea de malpraxis, care în 2010 era de 500.000 de euro.

"În principiu, spitalul nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri. Nu există bani pentru astfel de lucruri în spitalele de stat din România. Nu ştiu cum se va proceda. (...) Poate că spitalul poate fi închis, iar un expert judiciar sau lichidator să spună că spitalul este al celor care au câştigat procesul. Nu ştiu, vom vedea când va fi pronunţată decizia definitivă", declara la acel moment purtătorul de cuvât al Spitalului "Panait Sârbu", Doru Pană, pentru MEDIAFAX.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, după 55 de luni de la tragedie, nici spitalul şi nici asistenta care nu a avut grijă de bebeluşi nu mai pot spera că vor scăpa de responsabilitatea penală a morţii a şase bebeluşi şi a rănirii altor cinci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GIULEŞTI,
VERDICT,
VINOVAŢI
/actualitate/dosarul-maternitatea-giulesti-la-cinci-ani-de-la-tragedie-magistratii-gasesc-vinovatii-morali-14104209
14104209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.