Dragoş Damian, CEO Terapia: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atentie şi îngrijorare la discutia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam

Autor: Dragos Damian Postat la 23 noiembrie 2023 30 afişări

Dragoş Damian, CEO Terapia: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atentie şi îngrijorare la discutia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam

Doar intrebam, pentru ca incet-incet se nationalizeaza pensiile si se privatizeaza sanatatea, nu sunt sigur ca oamenii de afaceri de peste 50 de ani s-au prins de asta. Celor sub 50 de ani nu le pasa, asa cum nu le pasa ca din 2025 se vor trezi cu 30% contributii la CAS si 15% la CASS – variante “soft” daca avem in vedere alternativele TVA de 25% sau grila progresiva de impozitare.

Doua super-pusculite, una privata si cealalta publica, 150 de miliarde de lei colectati obligatoriu anual din banii nostri. Pusculita CAS Pilonul 2, privata si Pusculita CASS, publica. In prima pusculita valoarea totala a activelor administrate era in martie 2023 de peste 100 de miliarde lei, in timp ce in ce-a de-a doua intra anual, din contributiile la sanatate, vreo 50 de miliarde de lei. Ar trebui sa intre cel putin inca pe atat daca nu ar fi atatea fentari – li se spune stiintific scutiri – la plata obligatiilor catre pensii si sanatate, dar asta este alta poveste. Am mai spus-o, prost esti tu, ca nu stii sa obtii scutiri.

Asadar, pentru oamenii de afaceri de peste 50 de ani, care se uita cu atentie si ingrijorare la discutia despre sistemul de pensii si cel de sanatate, sa facem un arc peste timp pana in 2033 cand ei incep sa intre la pensie ca sa proiectam unde vom fi.

Sistemul de pensii peste 10 ani

Nu vor mai fi bani, nici macar dupa ce se va nationaliza Pilonul 2. Asadar, toti banii raman la stat si, asa cum este de asteptat, oricum nu vor fi destui pentru ca a) iese la pensie generatia Decreteilor, un sfert din populatia Romaniei, b) nu mai munceste nimeni si c) ne ajunge din urma desertul demografic.

Sunt 3 optiuni.

1. Creste varsta de pensionare. Deja se discuta despre asta, chiar si fara nationalizarea Pilonului 2.

2. Pensiile vor fi democratizate. Indiferent cu cat ati contribuit, veti primi aceeasi pensie, in cel mai bun caz va exista o grila de nivele de pensii.

3. Va descurcati pe cont propriu si iesiti la pensie cand vreti voi.

(Newsflash: sunt categorii profesionale care dupa intrarea in vigoare a noilor masuri fiscale sunt scutite de plata la PIlonul 2, adica peste ani vor primi o pensie mai mica).

Sistemul de sanatate peste 10 ani

33% din personalul medical pleaca din tara, 33% se pensioneaza, 33% se duce in sistemul privat care creste si consolideaza intr-un ritm ametitor. Putem baga miliarde in spitale noi si reabilitari de spitale, spitale regionale, centre comunitare, super-echipamente, nu va mai ramane nimeni la serviciu in sistemul public de sanatate.

Va exista doar sistem privat de sanatate, a inceput sa fie conturat inca din 2020. Dar parca aici este mai corect - oricum platim si azi contributii obligatorii la sanatate iar daca suntem bolnavi aruncam cu bani in stanga si dreapta de parca nu am plati aceste contributii.

Ce se va intampla pe viitor dupa ce se va privatiza sanatatea?

Vor fi pachete diferentiate de asigurari, la fel ca in strainatate, in functie de cat cotizezi atata pachet de servicii primesti. Si preventia bolii va fi obligatorie, nu ca acum.

(Newsflash: daca in 2025 intra in vigoare visa waiver, pleaca in primul an 10.000 de angajati din personalul medical, americanii au un deficit enorm de cadre medicale)

Desigur toate acestea pot foarte bine sa nu existe pentru ca, nu-i asa, oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uita cu atentie si ingrijorare la discutia despre sistemul de pensii si cel de sanatate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
pensii,
sistem,
afaceri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.