DTZ Echinox: Bilanţul anului 2014 şi perspectivele pentru 2015
DTZ Echinox face bilanţul pe 2014 pe toate segmentele pieţei imobiliare şi prezintă perspectivele pentru 2015.
Office
Mădălina Cojocaru, head of office department: „Departamentul de birouri al DTZ a înregistrat anul acesta o creştere a volumului de metri pătraţi tranzacţionaţi de peste 20% comparativ cu 2013. În continuare relocările au avut ponderea cea mai mare, însă, comparativ cu 2013, au crescut cererile din partea companiilor noi intrate pe piaţa din România sau a start-up-urilor. Sectoarele business cele mai active au fost cele de IT şi outsourcing. În 2014 am participat la importante pitch-uri pentru cereri de închirieri de spaţii de birouri pentru 2016/2017 (consolidare şi extindere spaţiu), ceea ce ne arată că zona business se dezvoltă din ce în ce mai activ, chiriaşii având încredere să-şi asume angajamente pe termen lung.”
Retail
Bogdan Marcu, head of retail department: „În lipsa noilor dezvoltări, anul 2014 a fost un an în care focusul principal a fost de consolidare, retailerii fiind obligaţi să se orienteze către proiectele existente şi către oraşele secundare unde nu aveau prezenţă. În ciuda unui an plin de provocări, departamentul de retail al DTZ a reuşit să obţină rezultate foarte bune pentru clienţii pe care i-a reprezentat, ceea ce este obiectivul nostru principal. Suntem bucuroşi că am reuşit să contribuim la unele din puţinele proiecte de retail dezvoltate anul acesta, Vulcan Value Center Bucureşti şi Shopping City Târgu Jiu, ambele proiecte fiind lansate cu succes şi cu un grad foarte ridicat de închiriere. Pentru proiectele existente unde am fost implicaţi, am propus iniţiative de îmbunătăţire a performanţei centrelor comerciale şi a mixului de chiriaşi, lucrând împreună cu departamentele de research şi property management pentru oferirea celor mai bune soluţii clienţilor noştri. Anul viitor va fi unul mult mai efeverscent din punct de vedere al dezvoltărilor noi de retail, având preconizate deschiderile unor proiecte de mari dimensiuni precum Mega Mall din Bucureşti, Coresi Brasov, Shopping City Timişoara, dar şi extinderea City Park Constanţa, acestea venind să acopere nevoia retailerilor de a deschide noi magazine în zone insuficient de bine reprezentate.”
Departamentul de retail al DTZ Echinox a intermediat în 2014 peste 18,000 mp spaţii de retail în Bucureşti şi în ţară.
Property Management
Sebastian Mahu, head of property management department: „În 2014, departamentul de Property Management a finalizat procesul de implementare a unor noi direcţii mai ales pe partea de consultanţă. Pe lângă atragerea unor noi clienţi pentru serviciile standard de administrare (Kellogg office), efortul principal a fost de a stabili relaţii cu principalii jucători din industria de retail pentru zona de Retail METRICS. Pentru anul 2015 obiectivele sunt de a creşte şi mai mult zona de servicii non-core, dar şi de a dezvolta noi produse ce pot adăuga valoare activităţii clienţilor şi partenerilor DTZ.”
Industrial
Rodica Târcavu, head of industrial department: „Piaţa industrială fost extrem de efervescentă în anul 2014, cu tranzacţii semnificative atât pe segmentul investiţiilor (vânzarea celui mai mare parc logistic: Europolis Park din Bucureşti către P3), cât şi pe segmentul închirierilor de peste 180,000 mp din datele pe care le avem până la acest moment. Timişoara a absorbit aproximativ 100,000 mp, reprezentând 60% din totalul tranzacţiilor. Suntem optimişti că acest trend dinamic va continua şi în 2015 şi că piaţa va intra într-o nouă fază a dezvoltărilor speculative, reaşezându-se pe poziţii mai solide, după un ciclu de mai bine de 10 ani în care au fost parcurse toate etapele – de la dezvoltare, la boom, maturizare, contracţie, stagnare.”
Rezidenţial
Mihaela Pană, head of residential department: „Anul 2014 a fost un an interesant şi mai dinamic comparativ cu anul precedent. Preţurile s-au stabilizat, iar pentru unele proprietăţi putem discuta de un uşor trend crescător. Anul acesta, pe segmentul de lux am asistat la un apetit mai mare al dezvoltatorilor de a demara proiecte noi, de lux. Acest interes vine după o perioadă lungă de stagnare, în care dezvoltările noi de lux au lipsit complet, majoritatea tranzacţiilor care au fost finalizate fiind din stocul existent anterior crizei. Putem observa că dezvoltatorii au învăţat din perioada de criză şi încearcă să vina în întâmpinarea cerinţelor cumpărătorilor printr-o compartimentare echilibrată a produselor, finisaje de foarte bună calitate, etc., dar ceea ce este mai important: dezvoltatorii au înţeles că nu mai pot tranzacţiona din faza de proiect, ci trebuie să ajungă într-o fază avansată cu construcţia pentru a putea vinde.”
„Anul 2015 va continua trendul ascendent pe care l-am resimtit începând cu a doua jumătate a lui 2014. O parte dintre proiectele începute se vor finaliza, iar altele urmează a fi demarate. Numărul cumpărătorilor care achiziţionează în scop investiţional va fi în creştere, aceştia înţelegând că preţurile au un trend uşor crescător şi că acesta este momentul cel mai bun de a cumpăra produse imobiliare de lux. Şi-au făcut simţită prezenţa în piaţă şi români stabiliţi în străinătate, care dispun de sume importante de bani şi care doresc să achiziţioneze apartamente în zone foarte bune.”, a completat Pană.
Capital Markets
Răzvan Sin, head of capital markets: „În 2014 piaţa de investiţii a crescut de la un volum de 300 mil Euro în 2013 la aproximativ 1.2 mld Euro. Considerăm că acesta este doar începutul unei perioade mai lungi în care piaţa de investiţii va creşte constant de la an la an. Creşterea economică şi stabilitatea politică, dar şi diferenţa de randamente între piaţa din România şi pieţele vestice au determinat noi investitori să se uite cu atenţie la produse de investiţii româneşti în 2014. Fonduri instituţionale care cu ani în urmă nu considerau România o piaţă viabilă sunt acum active şi în căutare de proprietăţi generatoare de venit. La această creştere a contribuit şi volumul mare de capital disponibil pe pieţele vestice.”
Cei mai importanţi jucători din piaţă au fost şi în acest an Nepi, în zona de retail şi Globalworth, în zona de birouri, însă noutatea este ca aceştia nu mai sunt singurii care fac oferte, ci au concurenţi competitivi care îi determină să ofere preţuri agresive. Din totalul investiţiilor din 2014, 45% au fost alocate către retail, 30% către birouri, 15% către piaţa de industrial, iar aproximativ 10% au fost tranzacţii cu terenuri. Din totalul tranzacţiilor, aproape 75 % au avut ca destinaţie capitala.
În 2015 ne aşteptăm ca piaţa să crească şi să vedem mai multe tranzacţii realizate de către jucători noi care vor targeta toate sectoarele.
România a început să fie percepută ca fiind o piaţă ce oferă randamente ridicate într-un mediu economic relativ stabil. Există un cumul de factori pentru care România este atractivă: suntem a doua ţară ca mărime din Europa de Est, avem forţă de muncă educată şi încă ieftină, România devine un hub regional în sectorele IT şi BPO, ceea ce generează o cerere semnificativă pentru spaţii de birouri etc.
Totuşi, stocul existent de active imobiliare de volume de peste 100 mil Euro ce corespund în general criteriilor investitorilor instituţionali este destul de restrâns în prezent, motiv pentru care prezenţa marilor fonduri este oarecum limitată în România, deşi interes există.
Land Investment & Residential Development
Ionuţ Bordei, head of land investment & residential development: „Anul 2014 reprezintă momentul în care dezvoltarea rezidenţială a început să se reorienteze treptat către zonele centrale şi semicentrale ale capitalei. Aceasta este una din consecinţele dezgheţării pieţei terenurilor, prin apariţia mai multor proprietăţi în interiorul oraşului la preţuri accesibile. Marea majoritate a acestor terenuri provin din executările bancare. Deşi rulajul tranzacţiilor rezidentiale înregistrat în ultimii ani a fost destul de redus, finanţarea persoanelor fizice nu a fost întreruptă şi a funcţionat destul de bine. În schimb, finanţarea dezvoltărilor rezidentiale a fost deficitară. Totuşi, în 2014, datorită stabilizării pieţei atât din punct de vedere al costului terenurilor şi construcţiilor, cât şi din punct de vedere al cererii reale, băncile au început, ce-i drept destul de timid, să se uite şi la finanţarea dezvoltărilor pe acest segment. Acest fenomen se întamplă doar în Bucureşti şi în câteva oraşe mari din ţară.”
“Pentru piaţa rezidenţială, 2014 a fost un an bun, un an de cotitură, o turnură pozitivă a trendului de dezvoltare. Dezvoltarile sunt mult mai profesionist realizate şi urmăresc cu mare atenţie cererea din piaţă. Departamentul meu îşi propune să participe la dezvoltarea a cât mai multe proiecte rezidenţiale şi să livreze pe piaţă produse de calitate adaptate fiecărui segment şi tip de cerere.”, a concluzionat Bordei.
Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox: „Birourile au reprezentat şi anul acesta cel mai consistent segment al pieţei de consultanţă imobiliară şi oferă perspective solide de creştere în continuare. Într-un an în care s-au înregistrat foarte multe mişcări pe piaţa de personal între agenţii, noi ne-am menţinut echipa care include azi 5 (cinci) agenţi cu o experienţă medie de peste 6 ani şi ne-am propus să o creştem într-un mod coerent în perioada imediat următoare.”
Departamentul de Property Management a rămans în continuare lider de piaţă pe segmentul de centre comerciale, lucrând într-o sinergie perfectă cu departamentul de închirieri Retail şi având aceeaşi abordare proactivă şi creativă în faţa nevoilor clienţilor noştri.
Am continuat cu succes proiectul Retail METRICS – instrumentul de cercertare de piaţă adaptat nevoilor proprietarilor de centre comerciale. Administrăm azi un portofoliu de ca. 180.000mp de spaţii comerciale (Shopping City Sibiu, Shopping City Suceava, Felicia Shopping Center din Iaşi, COCOR Bucureşti) , un proiect rezidenţial în zona de nord a capitalei: complexul Parcul Privighetorilor şi unul de office: spaţiul de birouri Kellogg’s din Floreasca Park (2,500 mp).
Departamentul de închirieri Retail a rămas cel mai activ de pe piaţă şi în 2014, lucrând pe cel mai mare proiect în dezvoltare din Bucureşti – Mega Mall - dar şi pe celelalte centre comerciale din portofoliul NEPI şi din portofoliul aflat sub administrarea departamentului de Property Management.
Lista de noi dezvoltări de retail este limitată, însă centrele comerciale existente au nevoi complexe şi solicită servicii integrate, pe care noi suntem azi în cea mai bună poziţie să le oferim: 1) research adaptat (Retail Metrics), 2) închirieri 3) consultanţă Property Management.
Departamentul Rezidential a înregistrat cea mai mare creştere în 2014 şi ne aşteptăm să continue pe un trend ascendent şi în 2015. Suntem singura companie globală care a păstrat acest serviciu; acoperim segmentul de închirieri şi vânzări de proprietăţi premium.
Mai mult, anul acesta am hotărât să relansăm şi divizia de terenuri şi investiţii pentru dezvoltări rezidenţiale, prin recrutarea unuia dintre cei mai experimentaţi profesionişti din acest segment – Ionuţ Bordei.
Activăm pe o piaţă care după ce a intrat într-o nouă normalitate, a început să crească uşor, însă sustenabil. Ne-am obişnuit cu această nouă realitate, printre dificultăţile pe care le întampină sectorul nostru putem mentiona în continuare – condiţiile finanţărilor bancare şi fiscalitatea.
Credem că anul 2015 va aduce cea mai mare creştere din ultimii 5 ani pe piaţa de consultanţă imobiliară şi ne aşteptăm ca o serie de jucători noi care au analizat piaţa în ultima perioadă să devină activi. Ne aşteptăm ca segmentul portofoliilor imobiliare bancare executate să fie unul dintre motoarele acestei creşteri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro