După campania „Alege oaia” a ministrului Petre Daea, apar clădiri termoizolate cu panouri din lână de oaie | FOTO
Cercetătorii clujeni au depus o cerere de brevetare a unei invenţii prin care clădirile ar fi izolate cu panouri cu miez din lână de oaie, care ar putea înlocui polistirenul. „Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii de valorificare a potenţialului ovin, noi propunem mai mult”, spun aceştia.
Hegyi Andrea, cercetător în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltarea Teritorială Durabilă, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la un salon de inventică, faptul că România se află printre primele 5 ţări din Europa care au această resursă de lână de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp.
„Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de valorificare a potenţialului ovin din România, noi propunem mai mult, şi anume să valorificăm atât lâna de oaie, cât şi să ne inspirăm din tradiţia pe care o avem de-a lungul sutelor de ani de istorie şi, prin inovare, să ajungem la un mediu de locuit sănătos, puţin poluant, ecologic.
Resursa de lână de oaie există, dar nu este valorificare, astfel că se ajunge la aruncatul lânii pe câmp sau la arderea ei. România se află printre primele 5 ţări din Europa care au această resursă. Noi am depus o cerere de brevet de invenţie pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lână de oaie, cu scopul creşterii confortului termic în spaţiile de locuit, clădiri administrative, spaţii închise destinate desfăşurării activităţilor industriale sau agro-zootehnic.
Lâna de oaie are capacităţi de izolare termică şi fonică, permeabilitate la aer şi apă”, a spus Hegyi.