Efectul tiparniţei americane de bani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 martie 2013 86 afişări

Ultimele date ale Departamentului Muncii din SUA arată că numărul de cereri de ajutoare de şomaj depuse pentru prima dată de americani în săptămâna 11-16 martie a fost sub aşteptările economiştilor - 336.000, faţă de un total mediu estimat de 340.000.

Aceasta arată că tendinţa pozitivă a pieţei muncii din SUA se menţine, contrar speculaţiilor că statisticile încurajatoare privind şomajul şi ocuparea forţei de muncă apărute în perioada alegerilor din noiembrie trecut ar fi fost doar un fenomen accidental. Explicaţia ţine, evident, de tiparniţa de bani a Rezervei Federale - cumpărările de obligaţiuni de pe piaţă de către banca centrală americană, în sumă de 85 mil. dolari pe lună, cu scopul de a stimula creşterea economică şi reducerea şomajului.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a lăsat vineri să se înţeleagă că aceeaşi politică va continua până ce piaţa muncii va dovedi clar o redresare durabilă. "Trebuie să ne asigurăm că nu e vorba doar de o ameliorare temporară", a spus Bernanke, citat de Bloomberg.

Media cererilor de ajutoare de şomaj pe ultimele patru săptămâni a scăzut la minimul ultimilor cinci ani, respectiv 339.750, faţă de 347.250 în precedentele patru săptămâni. În februarie, numărul angajărilor noi a crescut cu 236.000, faţă de o creştere cu 119.000 în ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
somaj,
stimulent,
QE3,
piata muncii,
angajari,
economie
/actualitate/efectul-tiparnitei-americane-de-bani-10686633
10686633
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.