Episodul al treilea: Kigistan

Postat la 24 februarie 2006 41 afişări

Dupa Georgia si Ucraina, scenariul demonstratiilor de strada care anuleaza alegeri si aduc la putere guverne prooccidentale se repeta in Kirgizstan, o alta fosta republica sovietica, actualmente membra a Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Dupa Georgia si Ucraina, scenariul demonstratiilor de strada care anuleaza alegeri si aduc la putere guverne prooccidentale se repeta in Kirgizstan, o alta fosta republica sovietica, actualmente membra a Comunitatii Statelor Independente (CSI). Opozitia a scos in strada mii de oameni in capitala Biskek si in orase din sudul tarii, pentru proteste fata de alegerile parlamentare desfasurate la 27 februarie si 13 martie, despre care considera ca au fost fraudate de actuala putere. 

Presedintele Askar Akaev, care conduce statul central-asiatic inca din 1990, de la declararea independentei fata de Moscova, a anuntat deja ca nu va mai candida pentru prezidentialele din octombrie. Totusi, opozitia sustine ca Akaev se va folosi de majoritatea parlamentara proaspat recastigata (printre deputatii alesi acum se numara un fiu si o fiica ai presedintelui) pentru a schimba legea electorala, astfel incat sa-si poata asigura un al treilea mandat la conducerea tarii. In plus, opozitia, sustinuta de concluziile observatorilor OSCE, a reclamat numeroase nereguli electorale, de la manipularea mass-media pana la blocarea candidaturii unor critici cunoscuti ai regimului Akaev. 

Lucrurile au capatat repede amploare, duminica inregistrandu-se si primele ciocniri intre demonstranti si fortele de ordine, soldate cu uciderea catorva politisti si manifestanti. Oamenii opozitiei au luat cu asalt cladirile guvernamentale din Osh si Jalalabad, in sudul tarii, cerand demisia lui Akaev si repetarea alegerilor, exact ca in Ucraina. Concentrarea violentelor in sud se explica prin factorul etnic: regiunile respective sunt locuite preponderent de uzbeci, care au avut de-a lungul anilor ‘80 si ‘90 conflicte sangeroase cu etnicii kirgizi, majoritari in nordul mult mai dezvoltat economic. 

Presedintele Akaev a avertizat ca incercarea de a repeta in Kirgizstan modelul de "revolutie portocalie" patentat in Georgia si Ucraina se va solda cu un razboi civil, iar OSCE si SUA au facut apel la calm. Tara cu 5 milioane de locuitori, invecinata cu China, Uzbekistan, Tadjikistan si Kazahstan, Kirgizstanul nu are rezervele de petrol si gaze ale vecinilor sai din CSI, dar are importanta strategica in disputa asupra sferelor de influenta in Asia Centrala, care opune Rusia si China Statelor Unite si Uniunii Europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/episodul-al-treilea-kigistan-2510370
2510370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.