Erste Group a scăzut prognoza de creştere economică pentru România de la 3,2% la 2,8% la finalul anului, pe fondul conflictului militar de la graniţă, şi preconizează inflaţie de 10,2%
Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a publicat vineri un raport privind evoluţia economiilor ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) în care estimează pentru România un avans de 2,8% al PIB la finalul anului, în scădere faţă de estimarea făcută îaninte de declanşarea conflictului militar de la graniţă, când instituţia preconiza o creştere economică de 3,2%.
România se clasează pe locul al treilea în topul estimărilor privind evoluţia economiei în ţările din regiunea ECE, după Ungaria, care ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4,8%, şi Austria, unde este aşteptată o creştere de 3,5%.
De altfel, în raportul anterior, publicat de Erste Group la finalul lunii martie, analiştii instutuţiei precizau că se aşteaptă ca ratele de creştere secvenţiale pentru primele două trimestre ale anului 2022 să fie semnificativ mai mici decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
“Este probabil ca primul trimestru să înregistreze o creştere negativă faţă de T4/2021 (T4/2021 a înregistrat o scădere faţă de T3/2021 – n. red.), ceea ce s-ar traduce printr-o recesiune tehnică, dacă nu există revizuiri de date“. Redresare s-ar putea petrece în a doua parte a anului. Dacă tensiunile dispar, economia României ar trebui să-şi revină puternic în 2023, cu o creştere de 5,7%”, spuneau analiştii la data respectivă.
Din raportul actual al Erste mai reiese că România ar urma să înregistreze anul acesta o rată a inflaţiei de 10,2%, ţara noastră fiind devansată doar de Cehia, unde economiştii băncii austriece preconizează o inflaţie de 11,7%. La polul opus se află Austria, unde este estimată o inflaţie de doar 5,5% anul acesta.
Joi, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat noile aşteptări pentru evoluţia economiei României în 2022. Astfel, în termeni reali, economia va creşte cu 2,9%, faţă de 4,6%, cât era prognoza pe care a fost construit bugetul de stat. Cu toate acestea, PIB în termeni nominali (pe care se bazează şi evoluţia veniturilor la bugetul de stat) ajunge la 1.328 mld. de lei, în creştere faţă de prognoza iniţială, de 1.317 mld. lei.
Noua prognoză a guvernului rămâne una dintre cele mai optimiste din piaţă. Deşi economiştii sunt de părere că, în ciuda războiului şi inflaţiei, economia nu va intra în recesiune, avansul pe care îl văd aceştia este de până la 2,5% în 2022, unele prognoze de creştere fiind şi de sub 1%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro