Eugen Nicolicea: Suspendarea activităţii magistraţilor reprezintă o infracţiune, potrivit legii
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea a afirmat că, potrivit legii, suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă o infracţiune, iar declararea grevei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau amendă.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea a declarat, marţi, ca urmare a criticilor aduse de magistraţi la OUG care modifică legile justiţiei, că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu.
„Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităţilor de parchet, sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o şi o repet, dubla măsură dăunează profund societăţii! A spune că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu”, a transmis marţi, vicepreşedintele Camrei Deputaţilor Eugen Nicolicea, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.
Deputatul PSD a adăugat că legea nu lasă loc de interpretări şi exemplifică cu trei articole articole de lege care arată că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă.
„Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel:
- potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, “prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”.
Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei;
- articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă;
- la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă”, explică Nicolicea.