Europa dă dovadă de solidaritate în faţa dezastrelor naturale: Ursula von der Leyen promite 10 miliarde de euro pentru combaterea inundaţiilor în Europa Centrală
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va mobiliza până la 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) pentru a sprijini liderii din Europa Centrală, care se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimele decenii, scrie Bloomberg.
„Europa este alături de voi”, a declarat von der Leyen, alături de câţiva lideri din regiune, în oraşul Wroclaw, vestul Poloniei.
Fondurile vor proveni din fondul de coeziune al Uniunii Europene şi nu vor necesita cofinanţare din partea statelor membre, pentru a permite o mai mare flexibilitate. „Timpurile extraordinare cer măsuri extraordinare”, a explicat von der Leyen.
Liderii din Europa Centrală au salutat această iniţiativă. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a subliniat importanţa acestei măsuri: „Faptul că nu este necesară cofinanţarea reduce complicaţiile procedurilor. Oamenii aflaţi în nevoie vor fi ajutaţi mult mai rapid.”
Von der Leyen a mai adăugat că fondurile pot fi folosite şi ca prefinanţare pentru investiţii viitoare. „Trebuie să continuăm să dezvoltăm infrastructura de protecţie împotriva inundaţiilor”, a afirmat premierul ceh Petr Fiala.
Autorităţile din Polonia şi Republica Cehă au avertizat că inundaţiile, care au provocat deja moartea a cel puţin 20 de persoane, vor afecta grav economiile locale. Această catastrofă a evidenţiat totodată creşterea frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi ploile torenţiale care urmează unor veri cu temperaturi record.
Premierul polonez Donald Tusk s-a confruntat cu dificultăţi în gestionarea crizei, în contextul în care guvernul său se pregăteşte pentru un deficit bugetar record în 2025. Executivul de la Varşovia a promis un ajutor imediat de cel puţin 2 miliarde de zloţi, Tusk a declarând pentru Polsat News că Polonia ar putea primi până la 5 miliarde de euro din asistenţa Uniunii Europene.
În Republica Cehă, nivelul apelor a scăzut, însă mii de gospodării rămân fără electricitate, iar infrastructura de transport este afectată. Guvernul Fiala a anunţat planuri de majorare a deficitului bugetar pentru 2024 şi 2025, în vederea acoperirii pagubelor. Ministerul de Finanţe ceh estimează o creştere de aproximativ 30 de miliarde de coroane a deficitului, afectând astfel ambiţiile guvernului de a reduce datoria publică.
Austria a majorat fondul de intervenţie de urgenţă la 1 miliard de euro, iar Nehammer a declarat pe platforma X că 500 de milioane de euro vor proveni din fondurile de coeziune ale UE.
În Wroclaw, locuitorii şi-au întărit digurile de-a lungul râului Oder, reamintindu-şi de inundaţiile devastatoare din 1997, când 65% din oraşul cu 650.000 de locuitori a fost afectat. Nivelul apelor a atins un maxim peste noapte, depăşind previziunile, dar autorităţile au anunţat că situaţia începe să se stabilizeze.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro