Explozia rachetei americane Antares: Rusia, pregătită să aprovizioneze ISS, dacă NASA i-o cere
Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) a anunţat, miercuri, că este pregătită să aprovizioneze de urgenţă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dacă NASA îi cere acest lucru, după explozia, în timpul decolării, a rachetei americane Antares, care transporta capsula spaţială Cygnus.
"Dacă ne vine o solicitare pentru aprovizionarea de urgenţă a ISS, vom satisface cererea", a declarat, pentru agenţia de presă rusă Ria Novosti, şeful programului de misiuni spaţiale cu echipaj uman din Roskosmos, Aleksei Krasnov, informează AFP.
"Însă, pentru moment, nu am primit o astfel de cerere", a mai spus acesta.
Racheta Antares a companiei americane private Orbital Sciences, care transporta capsula spaţială Cygnus spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a explodat la puţin timp după lansare, marţi seară, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea NASA.
Acesta este primul accident produs de când NASA a luat decizia de a apela la sectorul privat pentru aprovizionarea ISS.
"Explozia capsulei Cygnus nu are impact asupra aprovizionării segmentului rus al ISS, având în vedere că ne transportăm cu propriile vase cargo Progress majoritatea încărcăturilor", a mai spus Krasnov.
De altfel, Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, o capsulă Soyuz care transportă 1,8 tone de alimente şi alte provizii pentru echipajul american.
Cygnus ar fi trebuit să livreze 2,2 tone de provizii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), mai ales materiale şi echipamente destinate unor experimente ştiinţifice.
Racheta şi capsula americane valorau peste 200 de milioane de dolari.
Într-un scurt comunicat emis de NASA, se arată că "o defecţiune s-a produs imediat după decolare". Mai multe informaţii vor fi făcute publice în curând.
După ultimul zbor al navetelor spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi transporta astronauţii la bordul ISS. Roscosmos a devenit singura agenţie spaţială care este capabilă, graţie lansatoarelor şi capsulelor Soyuz, să trimită astronauţi pe ISS şi să îi readucă apoi pe Terra. Roscosmos facturează NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe staţie.
În baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania americană SpaceX, care a construit capsula Dragon, trebuie să efectueze în total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul căreia transportă alimente, apă, materiale pentru experimente ştiinţifice şi diverse echipamente. Patru dintre aceste misiuni au fost deja executate cu succes, iar a cincea este programată pentru lansare pe 9 decembrie.
NASA a încheiat un contract de reaprovizionare, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, şi cu Orbital Sciences Corporation, a cărei capsulă Cygnus a efectuat primul ei zbor de reaprovizionare a ISS pe 12 ianuarie 2014. Spre deosebire de Dragon, Cygnus nu poate să revină pe Terra şi se autodistruge la intrarea în atmosfera terestră.
Lansarea de luni era prima pe timp de noapte a rachetei Antares, potrivit Orbital, şi ar fi trebuit să fie a treia misiune de aprovizionare a Cygnus spre ISS.
Recent, NASA a încheiat un contract de 6,8 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde pentru Boeing, care va dezvolta o nouă capsulă spaţială, CST-100, şi 2,6 miliarde de dolari pentru SpaceX, care va produce capsula Dragon V2. Primele zboruri pentru aceste vehicule spaţiale de şapte locuri sunt prevăzute pentru anul 2017.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro