Fabricile americane duduie din nou, cu firmele aducându-şi în ritm accelerat producţia acasă din China
În cercurile financiare a existat teama că graba executivilor americani de a scurta liniile de aprovizionare şi a readuce producţia pe plan local se va dovedi temporară, însă după doi ani tendinţa continuă şi pare chiar să se accelereze, scrie Bloomberg.
În cercurile financiare a existat teama că graba executivilor americani de a scurta liniile de aprovizionare şi a readuce producţia pe plan local se va dovedi temporară, însă după doi ani tendinţa continuă şi pare chiar să se accelereze, scrie Bloomberg.
Afectaţi de ultimul val de lockdownuri stricte din China, hubul preferat de producţie al multinaţionalelor, directorii de companii şi-au anunţat intenţia de a-şi muta producţia în ritm mai alert în acest an. Şi mai important, există semne concrete că mulţi dintre ei chiar îşi urmează aceste planuri.
Construcţia de noi unităţi de producţie în SUA a crescut cu 116% în ultimul an. În Phoenix sunt în construcţie două fabrici uriaşe de semiconductoare, iar fabrici de aluminiu şi oţelării sunt ridicate în sud.
O multitudine de companii mai mici urmează paşi similari. Nu toate sunt exemple de reshoring, unele fiind menite să extindă capacitatea, dar toate indică acelaşi lucru: o reevaluare majoră a lanţurilor de aprovizionare în urma blocajelor din porturi, penuriilor de componente şi costurilor în creştere dramatică pentru transportul maritim care au răvăşit bugetele companiilor din SUA şi de pe întreg globul.
Peste 90% din participanţii din cadrul unui sondaj recent realizat în rândul directorilor de companii au declarat fie că sunt în curs de a-şi muta producţia din China, fie că au planuri în acest sens.
Iar aproximativ 80% au declarat că ar urma să readucă o parte din producţie în SUA.
Tendinţa se află bineînţeles la început, iar în plus aprecierea puternică a dolarului riscă să obstrucţioneze astfel de planuri. Pentru unele companii, primul impuls primit pentru regândirea liniilor de aprovizionare a venit cu doi ani înainte de pandemie, când Trump a început să impună tarife după tarife produselor din China.
Generac Holdings, producător de generatoare, a început să-şi creioneze planurile de relocare a unei părţi din producţie din China, iar pandemia i-a accelerat planurile respective.
Mai apoi, războiul din Ucraina i-a atras atenţia directorului de operaţiuni al companiei, Tom Pettit, iar asta nu numai pentru că acesta a amplificat haosul de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, dar i-a amintit că China ar putea încerca ceva similar în Taiwan.
Brusc, cadrul geopolitic favorabil care a încurajat atât de mulţi executivi să-şi globalizeze operaţiunile în ultimele decenii dispărea. Iar aceasta l-a încurajat pe Pettit să-şi accelereze planurile de schimbare.
„Credem în continuare că China este incredibil de competitivă. Totuşi, trebuie să dispunem de surse duale în afara acesteia“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro