Fiscul angajează experţi ca să verifice marile averi
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cumpără servicii de consultanţă privind verificarea persoanelor cu averi mari, în cadrul programului de modernizare a instituţiei în valoare de 70 milioane euro finanţat de Banca Mondială.
Serviciile presupun: consultanţă pentru modernizarea sistemelor ANAF în vederea gestionării contribuabililor cu averi mari; efectuarea de prezentări şi studii de caz pentru a îmbunătăţi competenţele ANAF în vederea efectuării de audituri privind veniturile impozabile personale; recomandări pentru un sistem adecvat de informaţii şi alte aspecte necesare astfel încât departamentul să opereze la standarde UE; livrarea de consultanţă, studii, recomandări, planuri şi rapoarte care să demonstreze acoperirea exhaustivă a serviciilor de consultanţă contractate, potrivit unui anunţ de participare.
Oferte sunt aşteptate până la data de 20 ianuarie 2014.
Durata contractului este estimată la 6 luni, din care 5 luni în primul an de desfăşurare a proiectului de modernizare, respectiv o lună în cel de-al treilea an.
Experienţa consultantului în astfel de proiecte este principalul criteriu de selecţie, cu o pondere de 70%. Astfel, ofertanţii trebuie să fi derulat în ultimii trei ani cel puţin un proiect similar privind gestionarea persoanelor cu averi mari, de preferat în state membre ale Uniunii Europene sau ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică; experienţă pe cel puţin două alte proiecte de consultanţă internaţională; experienţă în transferul de know-how.
Ofertanţii trebuie de asemenea să demonstreze că dispun de personal cu pregătirea necesară pentru derularea contractului.
Preţul nu figurează printre criteriile de selecţie, iar valoarea contractului nu este precizată în anunţul de participare.
Banca Mondială a aprobat în acest an un proiect de 70 milioane euro pentru modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care are ca scop creşterea eficienţei în colectarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale, a disciplinei fiscale şi reducerea birocraţiei.
Guvernul a decis în luna ianuarie a acestui an să iniţieze acţiuni de verificare a documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor, după ce a pornit iniţial de la un grup de peste 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget.
Începând cu luna mai a anului trecut, odată cu depunerea declaraţiilor de venit pentru 2011, a fost lansat programul de verificare a persoanelor fizice cu venituri/averi mari, vizând un grup de peste 300 persoane.
Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro