Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului pentru datoria suverană pe termen lung în valută străină a României de la „Stabilă” la „Negativă” şi a confirmat ratingul la „BBB-”

Autor: Ştefan Stan Postat la 18 decembrie 2024 11 afişări

Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului pentru datoria suverană pe termen lung în valută străină a României de la „Stabilă” la „Negativă” şi a confirmat ratingul la „BBB-”

Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului pentru datoria suverană pe termen lung în valută străină a României de la „Stabilă” la „Negativă” şi a confirmat ratingul la „BBB-”.

Următoarea revizuire programată pentru ratingul României este în februarie 2025, dar Fitch consideră că evoluţiile din ţară justifică o astfel de abatere de la calendar, iar raţionamentul este detaliat în prima parte (factori cu greutate mare) a secţiunii "Factori cheie ai ratingului" de mai jos.

Factori cheie ai ratingului

Revizuirea perspectivei reflectă următorii factori cheie şi greutatea lor relativă:

Ridicată

  1. Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale:

    • Incertitudinea politică a crescut semnificativ şi este de aşteptat să aibă un impact negativ asupra consolidării fiscale.
    • Alegerile prezidenţiale au fost anulate de Curtea Constituţională după victoria surprinzătoare a candidatului ultranaţionalist Călin Georgescu, din cauza acuzaţiilor de interferenţă electorală străină/rusă.
    • Mandatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, a fost extins până la alegerea unui nou preşedinte.
  2. Parlament mai divizat:

    • Alegerile parlamentare au dus la o creştere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE, reflectând polarizarea societăţii.
    • Se estimează formarea unei coaliţii pro-europene înainte de sfârşitul anului 2024, dar durabilitatea acesteia este incertă.
  3. Deficite bugetare mari:

    • Se estimează că deficitul bugetar al guvernului general va creşte la 8,2% din PIB în 2024, faţă de 7,2% prognozat anterior.
    • Creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public şi creşterile de pensii nesustenabile, contribuie semnificativ la acest deficit.
  4. Consolidare fiscală dificilă:

    • Fitch estimează un deficit guvernamental de 7,5% din PIB în 2025 şi 6,8% în 2026, mai mult decât dublul mediei actuale pentru ratingurile „BBB”.
  5. Datorie publică în creştere:

    • Se preconizează o creştere rapidă a datoriei publice raportate la PIB, de la 49% în 2023 la 62% în 2026 şi aproximativ 70% până în 2028.

Medie

  1. Dezechilibre externe mari:

    • Deficitul de cont curent va creşte la 8% din PIB în 2024, reflectând competitivitatea externă slabă a economiei româneşti.
  2. Credibilitate politică erodată:

    • Guvernul vizează ieşirea din procedura de deficit excesiv abia în 2031, subminând credibilitatea măsurilor fiscale.
  3. Creştere economică slabă:

    • PIB-ul a scăzut cu -0,3% în trimestrul III 2024, reflectând o încetinire semnificativă a economiei.

Alte factori care influenţează ratingul:

  • Puncte forte structurale: Apartenenţa la UE, indicatori de guvernare peste medie şi acces la fonduri europene.
  • Sector bancar solid: Sistemul bancar este bine capitalizat şi profitabil, cu o rată scăzută a creditelor neperformante (2,5%).

Indicatorii de guvernanţă şi stabilitate politică ai României sunt la un nivel moderat, dar incertitudinile actuale reprezintă riscuri semnificative.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rating,
revizuire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.