Fostul CEO Flanco mai vrea o data

Postat la 15 august 2006 1 afişăre

Marius Ghenea s-a intors in business. S-a intors de fapt, pentru mai multa acuratete, in management. La aproape un an dupa ce a parasit pozitia de CEO al Flanco International, Ghenea redevine manager - de data asta pentru doi furnizori de Internet preluati recent de compania americana Clearwire.

Marius Ghenea s-a intors in business. S-a intors de fapt, pentru mai multa acuratete, in management. La aproape un an dupa ce a parasit pozitia de CEO al Flanco International, Ghenea redevine manager - de data asta pentru doi furnizori de Internet preluati recent de compania americana Clearwire.

 

Dupa cum el insusi afirma, Marius Ghenea e la a treia mare incercare din cariera sa. Ghenea, acum in varsta de 38, a inceput prin a distribui computere si tehnica de calcul in anii ‘90 (a fost unul dintre cei trei fondatori ai grupului Flamingo si directorul executiv al organizatiei), dupa care a pariat pe retail-ul de electronice si electrocasnice, ca director general al Flanco International.

 

Dupa aproape un an de absenta - in care s-a ocupat, zice el, de propriile companii - Marius Ghenea intra acum intr-un domeniu in care experienta lui in retail e folositoare poate, dar secundara: comunicatiile. Va trebui, de acum inainte, sa implementeze pe piata locala o tehnologie in jurul careia se face mult zgomot in afacerile occidentale - mai ales in cele americane. E vorba de tehnologia WiMax - despre care unii spun ca va schimba, in urmatorii doi-trei ani, viitorul comunicatiilor. Una peste alta, Ghenea experimenteaza un domeniu nou si pentru el, si pentru lumea IT&C in general.

 

Marius Ghenea se intoarce dupa o perioada in care, spune el, s-a ocupat de investitiile sale personale, cea mai vizibila dintre acestea fiind distribuitorul IT, FIT Distribution. Anul acesta, a anuntat ca si-a consolidat pozitia in companie, devenind proprietarul a 100% din actiuni. In cursul acestei veri, Ghenea vorbea de o relansare a magazinului online www.pcfun.ro - o extensie pe Internet a companiei FIT Distribution. Fostul manager al Flanco International anunta, atunci, o investitie de 150.000 de dolari in magazinul online.

 

Discutiile cu cei de la Clearwire au inceput in primavara, iar proaspatul manager al celor doua companii romanesti cumparate de americani povesteste ca a avut chiar o intalnire fata in fata cu proprietarul grupului american, miliardarul Craig McCaw, unul dintre pionierii telefoniei mobile. McCaw si-a vandut la mijlocul anilor ‘90 grupul telecom McCaw Cellular gigantului AT&T pentru 11,4 mld. dolari; compania a fost redenumita, dupa aceea, AT&T Wireless. Cel mai nou pariu al lui Craig McCaw e tehnologia WiMax, prin investitia in Clearwire - compania care tocmai a anuntat achizitia a 100% din actiunile furnizorilor romani de Internet AccesNet si Idilis, ambele detinand licente intr-o frecventa care ar putea fi alocata WiMax.

 

In ce consta pana la urma acest "next big thing" care poarta numele WiMax? Tehnologia permite accesul la Internet prin unde radio la viteze superioare si pe o raza mai mare decat hot-spot-urile - puncte de acces la Internet tot prin unde radio, amplasate in hoteluri, benzinarii sau aeroporturi - care exista deja si care functioneaza pe baza tehnologiei Wi-Fi. "In esenta, WiMax inseamna mai multa mobilitate", explica Marius Ghenea, in prezent managing director la Clearwire Romania. Mai multa mobilitate? Da, printr-o raza de acces mult mai mare decat in cazul Wi-Fi, pentru ca WiMax permite accesul la Internet pe o raza de circa 20 km.

 

Cand va deveni WiMax o tehnologie raspandita pe scara larga? Specialistii cred ca vremea WiMax o sa vina dupa ce investitiile producatorilor de tehnologie in tehnologia anterioara, Wi-Fi, se vor amortiza total. Deja marii producatori de hardware fac investitii masive in WiMax: inclusiv Clearwire a primit o infuzie de 600 mil. dolari de la Intel Capital (divizia de investitii a Intel). Analistii internationali spun ca suma e un record pentru Intel Capital.

 

De altfel, fondul de investitii al celui mai mare producator de cipuri din lume si-a manifestat intentia de a investi in WiMax si pe piata romaneasca inca de acum trei ani, iar responsabilii fondului pentru Europa Centrala si de Est au cautat potentiale tinte pentru achizitii si in Romania. Iar cei de la Intel sunt interesati sa raspandeasca WiMax tocmai pentru ca ei produc echipamente hardware incorporate in laptopuri care permit accesul la aceasta tehnologie.

 

Deocamdata, WiMax ramane la nivel de provocare chiar si pentru operatorii de telecomunicatii din Vest. Cu atat mai mult acest lucru este valabil pentru business-ul la conducerea caruia se afla Ghenea. In afara de compania pe care o conduce el acum, interes pentru WiMax au mai manifestat si alti operatori importanti telecom de pe piata romaneasca, precum Orange, Romtelecom sau Vodafone.

 

Pe de alta parte, nu e exclus ca americanii de la Clearwire sa mai cumpere alte companii de comunicatii din Romania pentru a-si consolida pozitia pe piata. Investitia facuta pana acum de Clearwire in cele doua companii cumparate la inceputul lui august a fost evaluata de surse din piata la o valoare de sub 10 milioane de euro. Marius Ghenea a refuzat sa faca vreun comentariu despre achizitiile Clearwire in Romania.

 

Pe plan mondial, investitiile in WiMax sunt uriase. Saptamana trecuta Sprint Nextel Corp, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata americana, a comunicat ca va investi in urmatorii trei ani pana la 3 mld. dolari in dezvoltarea unei retele de date bazate pe tehnologia WiMax. Compania americana va colabora in acest proiect cu furnizorii de hardware Motorola, Samsung si Intel.

 

Care vor fi, in Romania, dimensiunile pietei de WiMax? Foarte greu de estimat in conditiile in care nici Wi-Fi nu e o tehnologie prea populara la noi. Acum, in Romania, hot-spot-uri exista in hoteluri (J.W. Marriott), cafenele (Turabo Café) sau in locuri publice (de exemplu, Piata Unirii din Timisoara). Pe langa viteza de transfer superioara, raza de actiune mai mare (raportat la Wi-Fi), WiMax ar putea oferi teoretic si interconectare intre operatori, in conditiile in care se va ajunge la standarde de comunicare comune.

 

"WiMax ar putea deveni un fel de roaming pentru accesul Internet, prin tehnologie wireless. Practic, utilizatorii s-ar putea conecta oriunde va exista WiMax cu acelasi nume de utilizator si cu aceeasi parola", apreciaza Ghenea. Directorul de la Clearwire Romania mai spune ca tehnologia WiMax va fi rentabila in special in aglomerarile metropolitane.

 

Pentru moment, cele doua companii achizitionate de Clearwire in Romania isi vor continua activitatea de furnizori de comunicatii, asa cum au facut-o pana in momentul preluarii. Aceasta pana in momentul in care Clearwire va "ordona" implementarea WiMax in Romania. AccesNet International, detinuta inainte de achizitie de omul de afaceri Mihail Rotenberg, furnizeaza in special solutii de tip VPN, pentru comunicarea intre mai multe puncte de lucru ale aceleiasi companii.

 

Idilis SA, companie controlata inainte de tranzactie de Telecom Management Group, inregistrata in Luxemburg si de Satelrom Bucuresti, este un furnizor clasic de Internet care a anuntat in februarie 2006 un proiect-pilot pentru implementarea unei retele wireless, bazate pe standardul WiMax. Intentiile anterioare ale companiei erau sa lanseze o oferta comerciala pentru anul in curs.

 

E greu de cuantificat succesul noii tehnologii pe piata romaneasca si cu atat mai greu destinul investitiei americanilor de la Clearwire. Cert este ca, in momentul in care tehnologia WiMax va deveni populara, noul intrat pe piata va avea de concurat cu operatori locali de calibru care au experimentat deja Wi-Fi - este vorba mai ales de operatorii de telefonie mobila Vodafone, Orange si Zapp sau de producatorul de cipuri Intel.

 

Asa ca Ghenea are de castigat doua pariuri deodata: cel pentru formarea pietei si cel impotriva competitorilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fostul CEO Flanco mai vrea o data
/actualitate/fostul-ceo-flanco-mai-vrea-o-data-1006655
1006655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.