Franklin Templeton: Bursa din Romania este "ridicol de subreprezentata"

Postat la 21 iunie 2011 23 afişări

Bursa din Romania este "ridicol de subreprezentata" in economie, tinand cont de populatie, PIB, potential economic si de resursele naturale ale tarii, insa sunt si niste semnale pozitive, considera David Smart, director pentru fonduri suverane al Franklin Templeton Investments.

Polonia si Cehia sunt exemple pozitive pentru procese de privatizare prin bursa care au initiat un "ciclu favorabil" in economie, a afirmat Smart pentru publicatia Investments & Pensions Europe (IPE).

Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investment Management si manager al activelor de 4 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, spune ca este optimist in privinta viitorului: "Noi promovam privatizarea companiilor de stat din portofoliul Fondului, intrucat stim ca succesul viitor al Fondului Proprietatea este foarte strans legat de cel al bursei de valori".

In viitorul apropiat sunt de asteptat cateva evenimente importante la bursa, intre care oferta publica secundara a Petrom, la sfarsitul lui iulie, prin care compania isi propune sa atraga 500 de milioane de euro. Cel mai mare producator de aluminiu din Romania, Alro, are programata o oferta secundara estimata la 200 milioane de euro in cursul lunii iunie. La randul lor, Transelectrica si Transgaz mizeaza pe 100 de milioane fiecare.

"Oferte de asemenea dimenisiuni nu au avut loc pana acum. Daca vor fi de succes, vor urma si altele la care vor participa si mai multi investitori", a declarat Konieczny.

Recent, Mircea Oancea, seful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) - organizatia care supraveheaza sistemul de pensii - a criticat faptul ca investitorii institutionali au prea putine oportunitati de a investi in Romania. "Declaratia a fost corecta, intrucat o tara ca Romania, la nivelul prezent de dezvoltare ar trebui sa aiba o piata bursiera mult mai mare", considera Konieczny.

El a adaugat ca Fondul Proprietatea isi propune sa fie un principal factor in stabilirea standardelor de guvernanta corporativa, raportare si transparenta, dar si in redresarea disfunctionalitatilor pietei.

Fondul Proprietatea are investitii in proportie de 95% in Romania si asigura in jur de 50% din rulajul zilnic al bursei. Capitalizarea bursiera totala a Bursei de Valori Bucuresti era in jur de 111,7 miliarde de lei (27,3 miliarde de euro) la mijlocul lui iunie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/franklin-templeton-bursa-din-romania-este-ridicol-de-subreprezentata-8365044
8365044
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.