Fraţii Pavăl de la Dedeman, olandezii de la NN şi fondul de pensii Vital au cumpărat jumătate din acţiunile oferite de TTS spre vânzare marilor investitori

Autor: Liviu Popescu Postat la 14 iunie 2021 212 afişări

Fraţii Pavăl de la Dedeman, olandezii de la NN şi fondul de pensii Vital au cumpărat jumătate din acţiunile oferite de TTS spre vânzare marilor investitori

Jumătate din cele 12 milioane de acţiuni pe care marii investitori le-au putut cumpăra în oferta premergătoare listării Transport Trade Services (TTS) la bursa de la Bucureşti au fost achiziţionate de trei investitori, respectiv Pavăl Holding, grupul olandez NN şi fondul de pensii Vital.

Astfel Pavăl Holding a ajuns la o deţinere de 5,3% din TTS, grupul olandez NN la 10,2%, din care 7,6% prin fondul de pensii administrat privat, iar Vital Ð fond Pilon II administrat de Aegon, la 6,5%, potrivit datelor raportate de TTS la bursa de la Bucureşti.

Cu alte cuvinte primii trei mari investitori care raportează la TTS au o deţinere cumulată de 22% din companie, echivalentul unei investiţii de 127 mil. lei.

Pe de altă parte, ca şi procent din cele 12 milioane de acţiuni oferite spre vânzare, Pavăl Holding a subscris 13,3%, NN un sfert, din care 20% doar prin fondul de pensii Pilon II, iar Vital aproximativ 16%, adică o pondere totală de 55%.

Acţionarii TTS au vândut 15 milioane de acţiuni, dintre care 12 milioane de acţiuni au fost oferite investitorilor instituţionali. Potrivit calculelor ZF, Pavăl Holding, NN şi Vital au cumpărat 6,6 milioane de acţiuni, adică aproape jumătate din tranşa investitorilor mari.

Pavăl Holding, vehiculul de investiţii financiare al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl Ð fondatori şi acţionari ai Dedeman, cea mai puternică afacere antreprenorială românească, a cumpărat 5,3% din transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services pentru 31 mil. lei.

Pe de altă parte NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, a achiziţionat 7,58% din Transport Trade Services (TTS) pentru 44 milioane de lei în oferta de subscriere derulată din 24 mai şi până pe 4 iunie şi în urma căreia acţionarii au vândut 50% din acţiuni.

NN Pensii a cumpărat 2,3 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă că raportat la numărul de acţiuni alocate marilor investitori, de 12 milioane de acţiuni, cel mai mare fond de pensii private din România a subscris aproape 20%, potrivit calculelor ZF.

Vânzători au fost cei 14 acţionari persoane fizice ai TTS, adică cei care în urma ofertei de vânzare de acţiuni de 288 milioane de lei, au vândut 15 milioane de acţiuni, adică jumătate din companie.

Şi fondul de pensii private Vital, administrat de Aegon, a cumpărat acţiuni la TTS, respectiv 1,9 milioane de unităţi, adică o deţinere de 6,5% din companie.

Pe 11 iunie 2021, la Bursa de la Bucureşti a apărut prima raportare a marilor investitori care au subscris ”n oferta de listare a transporatorului de mărfuri fluviale Transport Trade Services (TTS), cel care va ”ncepe pe 14 iunie tranzacţionarea la bursa de la Bucureşti.

Acţiunile TTS vor intra la tranzacţionare luni, 14 iunie 2021. TTS a derulat din 24 mai şi până pe 4 iunie o ofertă de vânzare de acţiuni de 288 mil. lei, primul IPO din ultimii peste trei ani.

Din 24 mai şi până pe 4 iunie 2021, cu excepţia zilei de 1 iunie când bursa nu a tranzacţionat, micii investitori au alocat 465 mil. lei, echivalentul a circa 52 mil. lei pe zi (10,5 mil. euro) pentru cea mai mare ofertă de listare din ultimii ani şi care va aduce un nou sector la Bursa românească Ð cel al transporturilor fluviale.

Preţul la care a fost ”nchisă oferta de listare a TTS este de 19,2 lei pe acţiune, aproape de minimul intervalului de subscriere, adică o ofertă de 288 mil. lei şi o capitalizare anticipată de 576 mil. lei. Investitorii mici au putut subscrie la preţul maxim de 21 lei pe acţiune, adică au alocat circa 464 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
investitori,
fonduri de pensii,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.