Gambitul lui Urdareanu
Dupa doi ani de discutii cu fondul de investitii AIG Investment Fund, Tiberiu Urdareanu - proprietarul si fondatorul grupului de firme UTI - a acceptat sa cedeze aproximativ 30 de procente din afacere.
Dupa doi ani de discutii cu fondul de investitii AIG Investment Fund, Tiberiu Urdareanu - proprietarul si fondatorul grupului de firme UTI - a acceptat sa cedeze aproximativ 30 de procente din afacere.
AIG a cumparat o treime din companie pentru 20 de milioane de dolari. Unde se vor duce acesti bani? Urdareanu a pus bazele UTI in 1990. La inceput, compania sa furniza doar servicii de securitate fizica. Business-ul a mers foarte bine si antreprenorul si-a extins activitatea si in alte domenii. Dupa 15 ani, UTI a ajuns un grup ale carui venituri depasesc 60 de milioane de euro, avand afaceri in sisteme de securitate si aparare, IT&C si instalatii pentru constructii. Punctul tare al diversificarii a fost cresterea veniturilor.
Punctul slab a fost crearea unui business complex, cu o structura ramificata. Diversificarea a fost, printre altele, cauza pentru care negocierile lui Urdareanu cu fondul de investitii al AIG au durat doi ani. "Numai activitatea de due-diligence a durat un an de zile", explica Urdareanu, care, la ora inchiderii editiei, se se afla in faza finala a semnarii contractului.
Inainte de a bate palma cu AIG, Urdareanu a luat in calcul doua variante de finantare: o listare pe piata de capital sau atragerea unui investitor strategic. Concluzia? Piata de capital, in opinia sa, nu este pregatita pentru a digera companii cu specific IT, iar venirea unui investitor strategic era prematura. "M-am oprit la varianta aducerii unui investitor financiar. Principalul avantaj este ca va da mai multa credibilitate unei companii romanesti", explica Urdareanu, care detinea aproape 97% din companie inaintea tranzactiei.
Investitia de 20 de milioane de dolari (17 mil. euro) a AIG s-a facut prin majorare de capital, banii urmand sa fie folositi pentru dezvoltare. Practic, intreg grupul a fost evaluat la 60 milioane de dolari (51 mil. euro), adica de 6,8 ori EBITDA pe 2004 (profitul inainte de plata dobanzilor, taxelor si scaderea deprecierii si a amortizarii), cifrat la 7,5 milioane de euro. Unde vor merge banii? UTI va dezvolta produse si servicii noi in domeniul sistemelor de securitate, IT&C si automatizarilor, grupul detinand pana acum 50 de marci si patente proprii. O alta destinatie a capitalului va fi cresterea eficientei. Nu in ultimul rand, Urdareanu vrea sa cumpere companii mai mici, cu activitati complementare si ia in calcul extinderea internationala.
Actionariatul post-tranzactie nu va ramane in formula actuala. Pe langa Urdareanu si AIG, actionari ai companiei vor fi managerii si salariatii, intr-un cuantum de 15%, actiunile venind din diminuarea pachetelor detinute de Urdareanu si AIG. "Vom face aceasta distribuire cand AIG va fi actionar minoritar in companie", detaliaza Urdareanu, in opinia caruia fondul de investitii va sta in companie circa patru-cinci ani.
Ce se va intampla apoi? Se va gasi un cumparator pentru o companie care valoreaza acum 60 de milioane de dolari? O varianta ar fi un exit de tipul "management buy-back", prin care managerii sa rascumpere actiunile fondului (situatie petrecuta la Luxten - o alta investitie a AIG). Listarea la Bursa sau atragerea unui investitor strategic sunt, de asemenea, alte posibilitati. Urdareanu e de parere ca business-ul ar putea fi vandut catre unul sau mai multi investitori strategici, daca ei ar fi interesati de o singura linie de business.
In perspectiva, antreprenorul e dispus sa mai cedeze din actiuni. "Daca va fi nevoie de fonduri suplimentare as putea sa imi diminuez ponderea pana la 51%. Deocamdata trebuie sa digeram cele 20 de milioane de dolari de la AIG".
Anul acesta, UTI a crescut cu 30%, iar in 2004 cu 60%. "Am crescut organic, ceea ce nu se poate sustine prea mult timp. Inca un an, doi, vom mai creste cu 30%", estimeaza Urdareanu. Pana acum, UTI a avut clienti importanti, precum Aeroportul International Henri Coanda, institutii bancare, cladiri de birouri. Este greu de crezut ca grupul ar putea stagna in conditiile in care are un asemenea portofoliu de clienti.
Desi pana acum nu a investit in active fixe, grupul lui Urdareanu va dezvolta un nou sediu central in Bucuresti, cu o valoare de aproximativ 18 milioane de euro. Sursa investitiei nu vor fi cele 20 de milioane de dolari aduse de AIG.
Investitia AIG la UTI confirma tendinta conturata de-a lungul lui 2005 a reorientarii fondurilor catre domeniul IT&C - considerat destul de riscant pana acum. Exemple in acest sens sunt tranzactiile Global Finance - TotalSoft si Intel Capital, Enterprise Investors - Siveco. Pana la urma riscul este meseria fondurilor de investitii, insa in cazul AIG, intrarea intr-o companie care vinde sisteme de securitate pare, macar subconstient, mai putin riscanta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro