Garanti Bank estimează o creştere a PIB de 2,5% în 2015
Garanti Bank estimează o creştere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2015, datorită redresării sectorului construcţiilor. Specialiştii Garanti Bank preconizează că această activitate va accelera atât în sectorul public, cât şi în cel privat, şi că va înregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent primului trimestru.
Totodată, Garanti Bank se aşteaptă ca rata inflaţiei să coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%. Inflaţia ar trebui să fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mică faţă de cazul în care nu s-ar modifica TVA. Totodată, Garanti Bank estimează deflaţie pentru perioada iunie-octombrie.
Producţia agricolă este preconizată să înregistreze o uşoară corecţie în 2015, de 4,4%, fără un impact semnificativ asupra PIB.
Consumul şi comerţul cu amănuntul ar trebui să fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflaţiei, finanţarea ieftină şi creşterea salariilor şi pensiilor.
"România a înregistrat o îmbunătăţire remarcabilă a indicatorilor macroeconomici în ultimii trei ani şi ne aşteptăm să îşi consolideze în continuare performanţele în viitorul apropiat. Avem încredere în domeniul construcţiilor, sectorul IT şi industrie, ramuri care credem că vor avea o contribuţie semnificativă la evoluţia economică din acest an", spune Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.
Potrivit Raportului Macroeconomic citat, cel mai important aspect în acest moment ar putea fi determinat de modificarile cadrului fiscal. După încă un an de consolidare fiscală, procesul este preconizat să se încheie în urma intrării în vigoare a noului Cod Fiscal.
Este de aşteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare să genereze un gol în veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din încasările suplimentare.
Cu toate acestea, întrebarea principală rămâne legată de execuţia bugetară din 2016, când guvernul plănuieşte ca încasările suplimentare de 14 miliarde de lei să compenseze scăderea veniturilor din măsuri de politică fiscală. Pe baza estimărilor Garanti Bank, sunt necesare incasari de cel puţin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).
Aşa cum se arată în Raportul Macroeconomic, industria prelucrătoare, domeniul IT şi serviciile de asistenţă în afaceri au în continuare potenţial de creştere sustinuta, dată find importanţa lor strategică în atragerea de noi investiţii străine directe şi fonduri europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro