Gata cu sărăcia. Experimentul venitului de bază garantat prinde contur în Statele Unite şi ia amploare în 2021

Autor: Paul Catargiu Postat la 11 ianuarie 2021 461 afişări

Gata cu sărăcia. Experimentul venitului de bază garantat prinde contur în Statele Unite şi ia amploare în 2021

Venitul universal garantat, recurent, fără niciun fel de obligaţie este o idee simplă, dar şi o idee veche, scrie Bloomberg. Diferitele variante de venit garantat au fost adesea promovate de militanţi ai drepturilor civile, conservatori, liberali, experţi din Silicon Valley, candidaţi la preşedenţia Americii, până şi de Papă. Acum, a venit vremea ca oraşele americane să pună conceptul în practică.

Venitul de Bază Universal este un program ce are la bază distribuţia unei plăţi în cash ce nu va suferi niciun fel de modificare sau taxare de la lună la lună. Această idee nu doreşte a fi o înlocuire a salariului deja obţinut, ci să fie un adaos.

În viitorul apropiat, ţinta a peste 30 de primari americani este de a derula aceste experimente pentru a obţine aprobarea unui astfel de program din partea Congresului. Fiecare oraş primeşte 500.000 de dolari ca fonduri iniţiale, iar împreună cu Univeristate din Pennsylvania produc rapoarte ale progresului pentru a putea ajunge la cea mai bună punere în practică. Proiectul a ajuns popular în rândul miliardarilor filantropi, CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, donând 18 milioane de dolari.

Având în vedere că intrăm într-un nou an al pandemiei ce a lasat peste 10 milioane de americani fără loc de muncă şi peste 26 de milioane înfometaţi, scrie Bloomberg, aceste programe sunt făcute pentru familii cu venituri foarte mici.

Proiectul a început în Compton, o suburbie majoritar alcătuită din populaţie latin-americană şi de culoare a oraşului Los Angeles. Proiectul lansat de primarul din Compton, Aja Brown, deja distribuie plăţi pentru 30 de familii cu venituri mici.

Aceasta doreşte ca numărul familiilor să crească la 800 până în luna martie a acestui an. Familiile primesc până la 1.000 de dolari pe lună, sumă calculată în funcţie de mărimea familiei. Un alt program desfăşurat în Hudson, New York urmează un şablon similar, însă plăţile sunt de până la 500 de dolari pe o perioadă de 5 ani de zile.

Programele sunt modelate diferit în funcţie de oraşul în care se desfăşoară. Unele, precum în Pittsburgh, Stockton sau Jackson au la bază inegalitatea rasială, studiile arătând rata uriaşă a femeilor de culoare şomere din aceste oraşe. Altele, precum St.Paul sau Richmond se focusează pe familiile cu venituri mici ce au copii. În St.Paul, primăria oferă un cont de economii pentru colegiu în valoare de 50 de dolari pentru 150 de familii ce au nou născuţi. Aceştia vor primi 500 de dolari pe lună timp de 18 luni. În Richmond, primăria se focusează pe familiile cu nou născuţi ce nu pot beneficia de alte beneficii din partea guvernului.

Majoritatea proiectelor sunt finanţate de către investiţii filantropice, însă acestea încep să prindă popularitate şi în rândul investitorilor locali. Însă, astfel de proiecte au primit adesea nenumărate critici. Mulţi oameni se tem că banii oferiţi vor fi cheltuiţi pe droguri sau băutură şi nu în interesul familiei. Alţii spun că această sursă de venit îi va face pe oameni să nu-şi mai caute de muncă, sunt reticenţi la ideea unui venit universali ce-i va include şi pe cei bogaţi sau pur şi simplu sunt nemulţumiţi pentru că ei nu au fost aleşi pentru aceste experimente.

Eliminarea acestor dubii a fost mereu pe primul loc pentru primarii americani. Mulţi dintre aceştia vor să elimine noţiunea de “merit” când vine vorba de veniturile unei familii. “Noi nu le spunem băncilor cum să-şi folosească banii după ce îi scoatem din necaz, noi nu le spunem companiilor cum să-şi folosească banii după ce îi scoatem din probleme.”, a declarant Shawyn Patterson-Howard, primarul oraşului Mount Vernon. “Angajaţii din domeniile esenţiale merită să-şi cheltuiască banii, la rândul lor, cum doresc ei.”

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
saracie,
venit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.