GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Care e de fapt PIB potenţial
Şefului BCR, Tomas Spurny, care spunea recent că orice guvern care nu oferă pe termen mediu o creştere economică de cel puţin 5% ar trebui demis, i s-a adăugat mai nou şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, care a afirmat că România are nevoie de o creştere a PIB de peste 4% pentru a recupera parţial diferenţa faţă de ţările dezvoltate ale UE.
În 2011, BCR aprecia că PIB potenţial s-a redus de la 4-5% pe an înainte de criză la 3,5% în 2009-2011, iar în condiţii de dezintermediere financiară, potenţialul "acceptabil pe 5-10 ani" este de circa 2-3%. În februarie 2013, BCR arăta că "numai o îmbunătăţire a productivităţii totale a factorilor poate ridica PIB potenţial spre 3-4% după 2015".
Ultimul Raport BNR asupra inflaţiei arată o micşorare a deviaţiei faţă de PIB potenţial din 2015, în ipoteza absorbţiei mai bune a fondurilor UE şi a creşterii bilanţurilor companiilor şi ale gospodăriilor, însă factorii de risc care rămân ţin de dinamica fluxurilor de capital şi de gradul de încredere al investitorilor străini şi români.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro