Grecia anticipează că va încheia un acord cu creditorii în 10 zile
Guvernul Greciei anticipează că va încheia un acord cu creditorii în următoarele 10 zile şi vrea să respecte toate obligaţiile financiare din luna iunie, a declarat vineri purtătorul de cuvânt Gabriel Sakellaridis, după întâlnirea de la Riga a premierului Alexis Tsipras cu liderii europeni.
Tsipras a discutat joi, până noaptea târziu, cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, în speranţa accelerării unui acord care ar debloca asistenţa financiară pentru statul elen, relatează Bloomberg.
"Credem că s-au maturizat condiţiile pentru ca discuţiile să progreseze în următoarele 10 zile şi să fie încheiat acordul", a afirmat Sakellaridis la postul Skai TV.
Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.
Grecia are în luna iunie datorii scadente în valoare de 1,5 miliarde de euro, în afara salariilor şi pensiilor care trebuie plătite.
Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie.
"Guvernul vrea să respecte toate plăţile şi a dovedit acest lucru cu mari eforturi şi în condiţii foarte dificile. Planul este să acopere toate plăţile, cu prioritate obligaţiile interne şi apoi cele externe", a spus Sakellaridis.
În privinţa TVA, Sakellaridis a spus că Atena a propus mai multe niveluri, de 7%, 14% şi 22%, pentru a redistribui impactul şi a uşura povara pentru categoriile cu venituri mici. Creditorii vor însă niveluri de 11% şi 23%, insistând ca TVA în domeniul energiei să fie de 23%.
"Într-un moment în care discutăm despre competitivitatea economiei elene şi reducerea costurilor de producţie pentru companii, nu se poate pune problema majorării taxei pe electricitate la 23%", a explicat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că acordul cu UE şi FMI ar permite Băncii Centrale Europene (BCE) să includă Grecia în programul de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro