Greenpeace: Efectele crizei climatice ne lovesc mai puternic şi mai repede decât s-a anticipat

Autor: Petru Mazilu Postat la 17 martie 2022 33 afişări

Reprezentanţii Greenpeace trag un semnal de alarmă şi anunţă că efectele crizei climatice sunt mai puternice şi lovesc mai repede decât s-a anticipat iniţial. Asta înseamnă că vor creşte mortalitatea şi riscul producerii unor cataclisme.

Greenpeace: Efectele crizei climatice ne lovesc mai puternic şi mai repede decât s-a anticipat

Potrivit Greenpeace, de la evaluarea anterioară, riscurile climatice se manifestă mai rapid şi se vor agrava curând. Specialiştii constată că mortalitatea cauzată de inundaţii, secetă şi furtuni a atins în ultimul deceniu o cotă alarmantă de 15 ori mai mare în regiunile extrem de vulnerabile, comparativ cu regiunile cu vulnerabilitate foarte redusă.

Raportul mai arată că schimbările climatice şi evenimentele extreme asociate vor duce la o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor şi a deceselor premature. Fenomenele meteorologice extreme, creşterea nivelului mării, insecuritatea alimentară, lipsa apei potabile şi daunele societale asociate, precum şi pierderile şi daunele suferite de ecosisteme, vor creşte cu fiecare fracţiune de grad de încălzire, au stabilit cercetătorii.

Războiul din Ucraina a ridicat o serie de chestiuni legate de securitatea energetică, pericolul energiei nucleare şi dependenţa de combustibili fosili.

La o încălzire de 1,5°C, până la 14% dintre speciile ecosistemului terestru se vor confrunta, probabil, cu un risc foarte mare de extincţie, consideră cercetătorii. Iar intervalul de timp în care se poate face ceva se tot micşorează.

„Intervalul de timp în care mai putem acţiona se scurtează cu repeziciune. Ne apropiem de o perioadă decisivă. După 2040, în funcţie de gradul de încălzire, schimbările climatice vor conduce la numeroase riscuri pentru sistemele naturale şi umane. Alegerile societale implementate în deceniul următor vor fi decisive”, anunţă cei de la Greenpeace.

Soluţia este ca guvernele tuturor statelor să-şi alinieze obiectivele şi acţiunile climatice, în conformitate cu limita de încălzire de 1,5 °C, stabilită în cadrul Acordului de la Paris. Asta înseamnă, printre altele, renunţarea la combustibilii fosili şi la planurile noi de investiţie în petrol, cărbune sau gaz. Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil şi durabil, spun specialiştii.

„Trebuie să privim realitatea cu onestitate brutală. Mai multă încălzire aduce mai multe probleme, mai frecvente şi mai intense, atât pentru noi, cât şi pentru toate celelalte specii de plante şi animale. O spune un grup de lucru format din 270 de oameni de ştiinţă care au analizat peste 34.000 de lucrări ştiinţifice şi au revizuit peste 62.000 de comentarii. Veştile cu care vine acest raport sunt extrem de alarmante şi ar trebui să mobilizeze acum autorităţile din lumea întreagă să renunţe la arderea combustibililor fosili şi să protejeze până la 50% din zonele terestre, de apă dulce şi oceanică a Pământului”, a declarat Vlad Cătună de la Greenpeace România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
climă,
schimbări,
greenpeace

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.