Gripa si profitul

Postat la 15 noiembrie 2005 1 afişăre

Virusul gripei aviare a infestat nu doar lebedele Maliucului, ci si business plan-urile unor companii. Daca pentru multe dintre acestea pierderile sunt dificil de cuantificat pe termen mediu sau lung, exista insa si cateva ale caror cifre de afaceri au crescut ca urmare a confirmarii prezentei "infamului" H5N1 pe teritoriul Romaniei.

Virusul gripei aviare a infestat nu doar lebedele Maliucului, ci si business plan-urile unor companii. Daca pentru multe dintre acestea pierderile sunt dificil de cuantificat pe termen mediu sau lung, exista insa si cateva ale caror cifre de afaceri au crescut ca urmare a confirmarii prezentei "infamului" H5N1 pe teritoriul Romaniei.

  

Daca in cazul pasarilor bolnave nu mai exista decat o singura solutie - efectivele de pe o anume raza din jurul unui focar de gripa aviara sunt sacrificate si incinerate -, crescatorii au totusi la dispozitie mai multe metode de prevenire a unei eventuale epidemii. Prin urmare, inca de la primele anunturi privind aparitia unor posibile cazuri de gripa aviara in judetul Tulcea, atat fermierii, cat si autoritatile locale, s-au grabit sa cumpere produse de dezinfectare. O prima consecinta: vanzarile in domeniu au crescut exploziv. "Fata de anul trecut, vanzarile s-au triplat", spune Ferenc Korponay, director general al companiei Maravet din Baia Mare. Maravet importa si distribuie produse de uz veterinar, printre care dezinfectantul Virocid, produs de compania belgiana CID Lines.

Virocid a fost testat impotriva gripei aviare si a fost utilizat in urma cu doi ani in Belgia si Olanda, cand virusul a afectat un numar mare de ferme din aceasta zona.

 

Un alt mare producator de profil - DuPont - a anuntat recent ca a crescut livrarile de dezinfectanti de uz veterinar - sub marca Virkon S - catre tari din Europa de Est si Asia, inclusiv in Romania.

 

"Acceleram eforturile pentru a acoperi cererea", a declarat un purtator de cuvant al DuPont, fara a preciza informatii legate de valoarea vanzarilor. Totusi, oficialii companiei au mai spus ca DuPont a adaugat un al doilea schimb la fabrica din Sudbury, Marea Britanie, unde se produce Virkon. Pe langa cele doua marci, in Romania au mai fost utilizate si alte produse pentru dezinfectare, inclusiv fabricate de companii autohtone.

 

Nu numai fermierii au cumparat dezinfectanti, ci si statul, prin Directiile Sanitar-Veterinare. Din 7 octombrie, cand a fost declarata suspiciunea de gripa aviara in Delta Dunarii, Romania a cheltuit aproximativ cinci milioane de euro pentru izolarea zonelor afectate, protectia si ajutorarea populatiei, aplicarea procedurilor standard prevazute de tarile europene, potrivit lui Mugur Craciun, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

 

Desi zarva produsa inca de la primele semne ale aparitiei virusului gripei aviare in Romania a avut un impact foarte rapid, efectele asupra vanzarilor de produse de dezinfectie nu au fost nici pe departe similare celor inregistrate in cazul crizei din 2003 din Asia si Europa. "Belgienii (reprezentantii CID Lines - n.r.) ne-au spus ca le-au crescut vanzarile de peste 50 de ori in Asia sau Olanda", afirma Ferenc Korponay.

 

Dupa o triplare in ultimele saptamani, reprezentantul Maravet nu se asteapta la o continuare a trendului crescator. "Nu cred ca vanzarile de Virocid vor mai creste, daca se tine epidemia sub control", apreciaza Korponay. Interesul fermierilor de a-si proteja efectivele este justificat mai ales de faptul ca, potrivit Agentiei Franceze de Securitate Alimentara, gripa aviara duce la mortalitate cu incidenta intre 90-100% dintre pasarile infectate, in conditiile in care boala poate afecta aproape toate speciile de pasari - domestice si salbatice. Virusul H5N1 este foarte contagios si se transmite pe cale aeriana sau contact direct intre pasari si chiar prin intermediul materialelor contaminate (hrana, apa, haine etc.). La oameni, transmiterea virusului de la pasari a fost constatata inca din 2003, pe continentul asiatic, iar boala a facut pana acum peste 60 de victime.

 

Insa cea mai mare temere este legata de aparitia unei mutatii a virusului care sa permita transmiterea de la om la om - lucru inca neconfirmat. Iar Organizarea Mondiala a Sanatatii (OMS) a afirmat in repetate randuri ca acest lucru nu este numai posibil, ci chiar si  foarte probabil. Transformarea unui virus al gripei aviare intr-o tulpina cu potential patogen ridicat pentru om este "doar o problema de timp", a apreciat la inceputul saptamanii trecute directorul general al OMS, Lee Jong-Wook. Urmarea? Cel mai probabil o pandemie, adica o epidemie care se intinde pe o zona foarte mare, care ar putea provoca milioane de decese in randul oamenilor.

 

In plan economic, potrivit unor calcule prin extrapolare facute de Banca Mondiala, o pandemie provocata de virusul gripei aviare ar provoca numai tarilor dezvoltate pierderi de aproximativ 550 de miliarde de dolari. Poate tocmai de aceea, cele cateva milioane cheltuite acum de statul roman in scopuri profilactice, la care se adauga sumele platite de companii, pot fi vazute mai degraba drept investitii in toata regula. Chiar daca nu au fost planificate.       

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Gripa si profitul
/actualitate/gripa-si-profitul-1004959
1004959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.