Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite cu până la 9 luni

Autor: Mircea Nica Postat la 31 martie 2020 54 afişări

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite cu până la 9 luni

Guvernul României a adoptat noua ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la credite pentru o perioadă de 9 luni, doar la cererea consumatorilor care au fost afectaţi de pandemia de coronavirus şi care nu au restanţe, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

În Articolul 2, alineatul 1 se menţionează că “obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.”

O altă prevedere importantă a ordonanţei menţionează că beneficiul amânării ratelor nu se poate aplica decât la clienţii care nu au restanţe.

“Facilitatea prevăzută la alin (1) poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României sau debitorii au efectuat plata acestor restanţe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată prevăzută la alin. (1)”

Perioada maximă de creditare suplimentară care poate fi dată de bănci după perioada în care ratele au fost amânate, nu poate fi mai mare decât perioada în care au fost amânate. De asemenea, în cazul persoanelor fizice care au beneficiat de un credit, dar prin amânarea ratelor depăşesc limita de vârstă impusă, creditorii vor trebui să restructureze creditele pentru a încadra persoanele în limita de vârstă.

Pentru a putea beneficia de amânarea ratelor, Articolul 3 din ordonanţa de urgenţă susţine că debitorii trebuie să solicite băncilor amânarea ratelor la credite în format electronic sau prin poştă în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Articolul 4 al ordonanţei prevede ca “dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată (…) se capitalizează la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare.” Astfel, dobânda se va plăti eşalota pe durata rămasă.

De asemenea, pentru creditele ipotecare a persoanelor fizice, în Articolul 5 al ordonanţei “Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, (…), garantează în procent de 100% plata dobânzii (…) aferentă creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice.”

În cazul persoanelor juridice, pentru a benficia de amânarea ratelor, sunt câteva condiţii pe care trebuie să le îndeplinească:

“întrerup activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şI deţin certificatul de situaţii de urgenţă (…) prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 (…)” şi “nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului (…)”. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rate,
amanare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.