Guvernul primeşte undă verde de la CCR pentru furtuna fiscală din 2024. Reacţii din mediul de afaceri: Problemele semnalate rămân: corectarea deficitului este pe umerii mediului privat
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind un posibil conflict de neconstituţionalitate pentru pachetul de modificări fiscal-bugetare, a anunţat miercuri instituţia amintită.
♦ Odată cu decizia CCR, se închide un capitol de creşteri de taxe care a durat, de la anunţarea derapajului bugetar şi până la publicarea măsurilor de redresare în Monitorul Oficial, şapte luni.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind un posibil conflict de neconstituţionalitate pentru pachetul de modificări fiscal-bugetare, a anunţat miercuri instituţia amintită.
Astfel, proiectul pentru modificarea mai multor legi fiscale pentru creşteri de taxe, taxe noi, economii la buget sau combaterea evaziunii fiscale merge mai departe.
Rămân însă mai multe întrebări: care vor fi efectele creşterii taxării asupra creşterii economice şi asupra inflaţiei? Ajunge acest pachet fiscal pentru readucerea bugetului în limite?
Primele cinci măsuri fiscale:
► Impozitul minim pe cifra de afaceri a companiilor mari şi impozitul suplimentar aplicat băncilor
► Creşeterea impozitelor pentru microîntreprinderi
► Creşteri de TVA la locuinţe, băuturi cu zahăr
► Introducera contribuţiilor sociale pentru tichete de masă.
„Pachetul de măsuri fiscale pe care guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului la începutul lunii rămâne cu toate problemele pe care noi le-am semnalat. Aşteptăm să vedem în ce măsură eficientizarea de cheltuieli şi combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiş pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creşterea taxării în economia privată“, spune Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte unele dintre cele mai importante companii din România.
Executivul a adoptat pe 25 septembrie proiectul de lege cu măsurile fiscale, o procedură ce presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.
Pachetul de legi a fost sesizat la CCR de către opoziţie, iar acum, odată cu decizia CCR, se închide un capitol de creşteri de taxe care a durat, de la anunţarea derapajului bugetar şi până la publicarea măsurilor de redresare în Monitorul Oficial, şapte luni.
razvan.botea@zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro