Guvernul PSD vrea să SCHIMBE total modul în care se calculează dobânzile Robor. Ce înseamnă asta pentru românii care au credite
Guvernul va cere BNR să redefinească regulile de setare a ROBOR pentru ca bancile să nu mai plătească taxa bancară, scrie Bloomberg citându-l pe Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.
Potrivit ordonanţei de urgenţă 114 adoptată la finele anului trecut, taxa pe activele băncilor este legată de evoluţia trimestrială a ROBOR şi creşte pe măsurăce aceastămedie seîndepărteazăde pragul de referinţăstabilit de Executiv la 2%, fiind cuprinsăîntre 0,1%şi 0,4%.Luând în calcul media trimestrială a ROBOR din T4 2018 nivelul taxei ajunge la 0,3%. Taxa se aplică trimestrial potrivit clarificărilor făcute de Darius Vâlcov, ceea ce înseamnă că rata anuală a taxei ajunge la 1,2%. Iniţial, bancherii credeau că taxa doar se plăteşte trimestrial. Ei aşteaptă ca modalitatea de taxare să fie clarificată în norme, dar odonanţa nu precizează că vor aparea astfel de norme de aplicare.
La acest nivel al taxei, mai mult de jumătate din băncile locale nu vor fi capabile să facă profit, iar băncile care operează exclusiv pe piaţa din România vor avea cel mai mult de suferit.
Taxa bancară şi în special legarea sa de nivelul dobânzilor pe piaţa interbancară au fost puternic criticate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta catalogând-o drept „o trăsnaie“. Şi acţionarii străini ai băncilor locale au criticat taxa impusă de autorităţile de la Bucureşti, în timp ce şefii băncilor din România au spus că aceasta nu face altceva decât „să cheme criza economică“.