Guvernul se reuneşte joi pentru Codul Fiscal. Ponta: Stadiul este pe final, dar procedurile ne ucid

Autor: Departamentul Economic Postat la 18 martie 2015 46 afişări

Guvernul se va reuni din nou în şedinţă, joi dimineaţa, pentru a discuta noul proiect de Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Ca de obicei, procedurile ne omoară. Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a susţinut din nou că taxele locale nu vor fi majorate, aşa cum este scris în proiectul actualizat de Cod Fiscal.

"Nu mărim taxele la locale, pur şi simplu trecem în Codul Fiscal ceea ce era până acum, că o dată la trei ani se actualizează cu inflaţia, doar că autorităţile locale pot să scadă taxele sau pot să le crească", a arătat Ponta.

În expunerea de motive la varianta actualizată a Codului Fiscal, proiect de Cod datat de Ministerul Finanţelor 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, la capitolul Indexarea impozitelor şi taxelor locale se spune: "Se propune ca, impozitele şi taxele locale să se indexeaze, anual, de către consiliile locale, ţinînd cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea. Având în vedere că de la ultima indexare au trecut 3 ani şi rata de inflaţie a crescut cu 6,46% , în proiect au fost indexate toate impozitele şi taxele locale în suma fixă, inclusiv nivelul amenzilor".

Astfel, impozitul pentru locuinţe pregătit pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.

Noul document prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Şi impozitul pe maşini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparţine autorităţii locale.

Conform legii, autorităţile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime şi maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a comunicat că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creştere a impozitului pentru locuinţe datorat de populaţie.

Ministerul susţine că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creşterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiiţiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.

Ulterior, marţi, premierul Ponta a declarat că proiectul Codului Fiscal nu conţine modificări majore faţă de ultima variantă şi nu măreşte vreo taxă, dar creează o marjă mai mare în care decizia aparţine autorităţii locale, adăugând că, dacă Guvernul "a greşit" cu ceva, Parlamentul va îndrepta lucrurile.

În vara anului trecut, Ministerul Finanţelor a redactat de asemenea un proiect de Cod Fiscal care prevedea creşteri ale taxelor şi impozitelor locale, document retras ulterior la cererea premierului Ponta.

Documentul mai prevede că lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.

TVA de 9% va fi introdusă, începând cu anul viitor, şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.

În schimb, ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia, Guvernul pregătind introducerea acestei noi taxe cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
COD FISCAL,
/actualitate/guvernul-se-reuneste-joi-pentru-codul-fiscal-ponta-stadiul-este-pe-final-dar-procedurile-ne-ucid-14007876
14007876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.