Haos în reglementare în Marea Britanie: Furnizorii de servicii crypto aleargă după autorizaţii în Europa cu câteva zile înainte ca o decizie a supraveghetorului FCA să îi forţeze să supende temporar actvitatea
Marea Britanie se confruntă în aceste zile cu un exod abrupt al furnizorilor de servicii crypto din ţară, în contextul în care mai multe companii aşteaptă în continuare autorizaţie permanentă de funcţionare de la autoritatea de supraveghere financiară (FCA), în perspectiva unui termen limită setat la 31 martie, după care nu vor mai putea să funcţioneze cu autorizaţia din cadrul temporar, potrivit Bloomberg.
Jucătorii din piaţa crypto din Marea Britanie susţin că modul în care a fost gestionată reglementarea la acest moment generează un exod greu de inversat şi oferă un avantaj competitiv nedrept celor care au businessul înfiinţat în alte ţări.
Supraveghetorul FCA vrea să desfiinţeze la data de 31 martie cadrul temporar al regimului de înregistrare pentru furnizorii de servicii cu active crypto, care a funcţionat până acum, însă mulţi dintre cei care funcţionează pe cadrul temporar au depus cereri pentru autorizaţii permanente care nu au fost încă aprobate sau respinse.
Un număr de doisprezece firme, printre care şi custodele crypto Copper Technologies sau banca digitală Revolut, se aflau în continuare marţi pe lista celor care aşteaptă autorizarea din partea FCA. Aceste firme se confruntă cu riscul de a fi nevoite să supende serviciile cu active crypto dacă nu primesc aprobarea până în data de 31 martie.
Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA) şi-a înăsprit poziţia faţă de reglementarea pieţei crypto, în contextul în care interesul investitorilor de retail pentru active digitale a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Până acum, doar 33 de firme au autorizaţie permanentă de la FCA.
Autorităţile financiare de top din Marea Britanie, inclusiv Banca Angliei şi Trezoreria, au început să se uite mai atent la sector în ultimele luni, precum şi la băncile şi firmele de investiţii care au fost atrase deja de piaţa criptomonedelor.
Există posibiliatea ca FCA să prelungească termenul de la 31 martie, însă anumite companii crypto nu vor să aştepte chiar până în ultima clipă şi au început să îşi mute operaţiunile din Marea Britanie înspre destinaţii precum Croaţia sau Elveţia.
Şase firme şi-au retras intenţia de a obţine autorizaţie permanentă în Marea Britanie în data de 25 martie. Printre acestea se numără B2C2, Wirex sau Trastra.
Spre exemplu, firma B2C2, care activează ca market maker, a explicat că toate tranzacţionările spot de active crypto sunt gestionate de entitatea din SUA după ce şi-a retras cererea de autorizare în Marea Britanie. Totodată, un purtător de cuvânt al Wirex a explicat că toţi clienţii din Marea Britanie vor fi gestionaţi de subsidiara din Croaţia a companiei.
Printre marile firme care încă aşteaptă pe listă înainte de termenul de 31 martie se numără custodele crypto Copper Technologies, o firmă care îl are printre consultanţi şi pe fostul om de stat britanic Philip Hammond. Aceasta a aplicat în paralel pentru autorizaţie în Elveţia, conform unor surse Bloomberg. O altă firmă cunoscută care aşteaptă pe listă este Revolut, însă reprezentanţii nu au comentat subiectul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro