Hollande insistă pentru "un guvern al zonei euro", părând să excludă Marea Britanie din deciziile UE
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a reiterat ideea unui "guvern economic al zonei euro", subliniind că actuala structură instituţională europeană este insuficientă, în ceea ce pare a fi o tentativă de a exclude Marea Britanie din procesul decizional european.
Într-un articol de opinie publicat în Journal du Dimanche, Hollande a lăudat activităţile lui Jacques Delors (care împlineşte 90 de ani), unul dintre artizanii Uniunii economice şi monetare.
În articol, Hollande a reiterat ideea din 14 iulie, cea a creării "unui guvern economic european", în contextul unor crize de genul celei din Grecia.
"Uniunea Europeană nu se poate reduce la reglementări, la mecanisme sau discipline. Trebuie să convingă lumea că este capabilă să menţină pacea; în prezent, este cea mai bună invenţie pentru protejarea valorilor şi principiilor care fondează cultura noastră comună, modul nostru de viaţă şi modelul nostru social", a afirmat Hollande.
Liderul socialist al Franţei a pledat pentru crearea unui "guvern economic european", cu "buget specific" şi Parlament propriu, "pentru a asigura controlul democratic".
"Ar fi o avangardă a zonei euro formată din state care să ia decizii", a subliniat Hollande, fără a oferi detalii.
"Actualele probleme europene nu sunt cauzate de eşecul visului european, ci de revenirea la egoismele naţionale... Ceea ce ne ameninţă nu este excesul integrării europene, ci insuficienţa acesteia", a subliniat Hollande.
Ideea a fost completată de premierul Manuel Valls, care a explicat că "avangarda decizională" ar urma să fie formată din cele şase ţări care au fondat comunitatea europeană - (Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg).
Propunerile lui Hollande par a fi o tentativă de excludere a Marii Britanii din procesul decizional european. "Fără a menţiona nominal Marea Britanie, François Hollande a cerut formarea unei avangarde care să aplice reforme în sensul creării unui guvern european, lăsând în urmă ţările care se opun aprofundării integrării europene", a comentat cotidianul britanic The Independent.
Premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a promis reconfigurarea relaţiei cu Uniunea Europeană, urmând să organizeze până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa ţării la structurile comunitare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro