Horia Gustă, Asociaţia Administratorilor de Fonduri: La nivel european, 26%, dintre activele fondurilor de investiţii vin dinspre fonduri de pensii. Procentul este mult mai mic în România

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 19 septembrie 2024 10 afişări

Horia Gustă, Asociaţia Administratorilor de Fonduri: La nivel european, 26%, dintre activele fondurilor de investiţii vin dinspre fonduri de pensii. Procentul este mult mai mic în România

Din datele Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA) reiese că peste un sfert din activele fondurilor mutuale prezente la nivelul continentului se datorează investiţiilor realizate de fondurile de pensii, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), invitat la ediţia a treia a conferinţei ZF Piaţa de Capital 2024, organizată joi, 19 septembrie la Hotelul Marriott din Capitală.

„M-aş bucura să văd că avem un procent mai mare de investiţii în fonduri pentru că am constatat din datele EFAMA că, din totalul activelor fondurilor de investiţii, cam 26% vin din fonduri de pensii. În România, procentul este mult mai mic. Primul pas poate că este cel mai simplu, să se permită ca ponderea să fie mult mai mare”, spune şeful AAF.

Ce soluţii mai există în acest sens?

„Este un pas mai greu de făcut după aceea, acela ca administratorii de fonduri de investiţii să se ducă către administratorii de fonduri de pensii cu produse performante, competitive pe care ei nu le pot accesa aşa de uşor. Deci din perspectiva relaxării, m-aş limita la a avea un procent mai mare disponibil pentru fondurile de investiţii”, răspunde Horia Gustă.

Alte declaraţii:

  • Nu cred că suntem la maxime, avem un potenţial mare, de aproximativ 3 milioane de investitori în fonduri. Un calcul simplu arată că oamenii în câmpul muncii sunt aproape 6 milioane, iar o analiză a noastră arată că 50% din oameni nu pot să economisească. Astăzi suntem la circa 720.000 de investitori în fonduri deschise.
  • Voi aţi făcut un calcul că am putea să ajungem la un milion de investitori în fonduri la finalul anului viitor, ceea ce sigur că mi-aş dori, dar nu putem să avem certitudinea aceasta. Întrebarea este cum ajungem? Haideţi să coborâm cu toţii la nivelul de jos, pentru că şi acolo sunt investitori, şi să le explicăm ce facem noi toţi (participanţii la piaţă – n.r.).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.