Igaş: Votul la Andronescu şi Mihăilescu, similar cu cel la Şova şi s-a încuviinţat urmărirea penală

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 26 martie 2015 120 afişări

Senatorul PNL Traian Igaş spune că în cazul cererilor privind urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, unde au fost 72, respectiv 77 voturi "pentru", decizia a fost de aprobare a solicitărilor, iar în cazul lui Dan Şova, cu 79 de voturi "pentru", cererea a fost respinsă.

Potrivit senatorului PNL, "comisia de numărare a voturilor constituită în cazul Şova şi Vâlcov a acţionat într-un mod discreţionar, în sensul în care, în situaţii similare ca de exemplu: Ecaterina Andronescu cu 72 de voturi pentru şi 62 de voturi împotrivă sau Şerban Mihăilescu cu 77 de voturi pentru şi 51 de voturi împotrivă, au întocmit rapoarte de încuviinţare a începerii urmăririi penale ale acestora, iar în situaţia d-lui Şova, în acelaşi context, cu 79 de voturi pentru şi 67 de voturi împotrivă, raportul a fost de respingere a solicitării venite de la DNA".

"Cer public domnului Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului, să explice abuzul săvârşit de comisia de numărare a voturilor, care a redactat procesul-verbal ce a fost însuşit şi de domnia sa şi care a adus atingere imaginii publice a Senatului României, lucru semnalat de mai multe ambasade străine, mass-media şi opinia publică din România", a arătat Igaş, într-un comunicat transmis joi.

El a menţionat că, în opinia sa, "în seama preşedintelui Senatului şi a comisiei de numărare a voturilor se poate reţine un abuz în serviciu, care s-ar putea solda cu o plângere penală din partea celor care se simt lezaţi de acest abuz".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că plenul Senatului s-a raportat, în cazul votului pe cererile de arestare ale lui Dan Şova şi Darius Vâlcov, la legea 96/2006, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi "nu a existat niciun comentariu".

Preşedintele Senatului a afirmat că în cursul dezbaterilor care au avut loc în plen, a făcut referire foarte clară şi explicită că plenul se raportează la legea 96/2006, articolul 24, alineatul 4, care prevede că "în această situaţie, în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării, este nevoie de majoritatea votului senatorilor".

"Actualul Regulament, mai precis articolul 24, alineatul 4, la care m-am referit, nu a fost niciodată contestat la Curtea Constituţională", a mai menţionat Tăriceanu.

Întrebat dacă îşi asumă o posibilă decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale, în cazul votului la Dan Şova, Tăriceanu a afirmat că preşedintele Senatului nu conduce precum generalul, trupele şi nu răspunde pentru votul colegilor săi.

"Faceţi o greşeală dacă consideraţi că preşedintele Senatului conduce Senatul precum generalul, trupele. Preşedintele Senatului reprezintă Senatul în raporturile interinstituţionale, însă nu are decât un vot, şi nu răspunde pentru voturile celorlalţi, care îşi exercită votul conform propriei conştiinţe. Eu nu pot să răspund pentru modul în care Senatul votează. Procedura este cea pe care am supus-o aprobării plenului şi care a fost acceptată şi pe care s-a lucrat", a declarat Tăriceanu.

Partidul Naţional Liberal vrea să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, în acest moment căutând soluţii juridice pentru a demara acest demers.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, prin intermediul PNL "analizează în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD".

"Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", se precizează în comunicat.

Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova, anunţat în plen, a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen, în urma numărării voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Plenul Senatului a avizat, în 19 noiembrie, începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Ecaterina Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi "pentru", 62 "împotrivă".

În aceeaşi zi, plenul Senatului a avizat şi începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă", un vot fiind anulat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IGAŞ,
TĂRICEANU,
/actualitate/igas-votul-la-andronescu-si-mihailescu-similar-cu-cel-la-sova-si-s-a-incuviintat-urmarirea-penala-14060343
14060343
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.