Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 15 noiembrie 2024 170 afişări

Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă

Taparo, producător de mobilă din Maramureş, a intrat în insolvenţă, conform unei decizii a Tribunalului Maramureş.

„Admite cererea formulată de debitoarea TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Dispune deschiderea procedurii generale împotriva debitoarei TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale. În temeiul art. 45 alin 1 lit. d) şi art. 73 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Numeşte administrator judiciar provizoriu consorţiul format din PARETO GRUP I.P.U.R.L, şi EURO INSOL SPRL”, se arată în decizia tribunalului.

Taparo a cerut iniţial deschiderea procedurii de concordat preventiv, însă cererea i-a fost respinsă inclusiv la Curtea de Apel Cluj.

Anul 2023 nu a fost un an bun  pentru Taparo. Astfel, compania a avut o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania a intrat pe profit însă în 2023, raportând un profit net de 1,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23 de milioane de lei în anul anterior. Taparo este controlată de Ioan Filip (95% din acţiuni) şi Lucia Stelea.

Pe de altă parte, o altă companie din grup Techtex a intrat în concordat preventiv, care este o procedură judiciară de pre­ve­nire a insolvenţei, a cărei deschi­dere sus­pendă executările silite. Acesta oferă socie­tăţii aflate în dificultate posibi­litatea de re­dresare pe baza unui plan de restructurare, care trebuie să prevadă şi modalitatea de achitare a creanţelor faţă de toţi sau o parte dintre creditori (creditorii afectaţi prin ­concordat) şi care, după ce va fi aprobat de aceşti creditori, va fi omologat de judecă­torul sindic. În producţia de mobilă cel mai bun exemplu de companie care a intrat în concordat preventiv şi a reuşit să se salveze a fost Rus Savitar.

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori