Inflatia scade pentru prima data in luna iunie, ajungand la o rata anuala de 7,93%
Ieftinirea alimentelor a dus la scaderea preturilor de consum cu 0,29% in luna iunie fata de luna precedenta, determinand o inflatie anuala de 7,93% pe an, a informat Comisia Nationala pentru Statistica.
Produsele alimentare s-au ieftinit cu 1,34% fata de luna mai, ca urmare a unei oferte crescute de legume proaspete si alte marfuri din productia interna. Cartofii, vedeta scumpirilor pana acum, s-au ieftinit cu 11,94%, iar legumele cu 12,33%. "Acesta este un model de evolutie obisnuit pentru lunile de vara, insa amploarea acestei ieftiniri a fost o surpriza", comenteaza Eugen Sinca, analist al BCR.
Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,19% fata de luna mai, din cauza scumpirii combustibililor cu 0,66%. Deprecierea lunara a leului s-a reflectat in tarife mai mari pentru servicii (in crestere cu 0,68% fata de luna mai), in special la telefonie si transport aerian (cate 2%).
In luna mai, inflatia anuala a fost de 8,41%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,21%. Evolutia din iunie este cea mai buna din august 2009 incoace, cand preturile de consum au scazut cu 0,2% fata de luna precedenta.
"Datele privind inflatia arata ca BNR n-ar trebui sa se grabeasca sa inaspreasca politica monetara in 2011, mai ales daca ne gandim ca inflatia va continua sa scada in a doua jumatate a anului, gratie puternicului efect de baza, iar consumul gospodariilor este inca redus", apreciaza Eugen Sinca. BCR estimeaza ca prima crestere a ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR va avea loc abia in 2012.
Efectul de baza inseamna aici disparitia din calculele privind inflatia, incepand din luna iulie, a bazei de raportare reprezentate de preturile de pana la majorarea TVA din iulie 2011.
Datele privind inflatia in iunie i-au luat prin surprindere pe analistii financiari, care in sondajul publicat la finele saptamanii trecute estimau ca inflatia lunara a fost probabil de 0,2% (estimarile au variat intre 0,2% si 0,4%) si ca rata anuala a fost probabil de 8,5% (estimari intre 8,4% si 8,6%).
Pentru finele anului 2011, estimarea Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania vorbea de o rata anuala a inflatiei de 5,4%, peste (estimarile variaza intre 5,1% si 6,7%), peste cea preconizata de BNR (5,1%).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro