Inflatia scade pentru prima data in luna iunie, ajungand la o rata anuala de 7,93%

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 iulie 2011 38 afişări

Ieftinirea alimentelor a dus la scaderea preturilor de consum cu 0,29% in luna iunie fata de luna precedenta, determinand o inflatie anuala de 7,93% pe an, a informat Comisia Nationala pentru Statistica.

Produsele alimentare s-au ieftinit cu 1,34% fata de luna mai, ca urmare a unei oferte crescute de legume proaspete si alte marfuri din productia interna. Cartofii, vedeta scumpirilor pana acum, s-au ieftinit cu 11,94%, iar legumele cu 12,33%. "Acesta este un model de evolutie obisnuit pentru lunile de vara, insa amploarea acestei ieftiniri a fost o surpriza", comenteaza Eugen Sinca, analist al BCR.

Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,19% fata de luna mai, din cauza scumpirii combustibililor cu 0,66%. Deprecierea lunara a leului s-a reflectat in tarife mai mari pentru servicii (in crestere cu 0,68% fata de luna mai), in special la telefonie si transport aerian (cate 2%).

In luna mai, inflatia anuala a fost de 8,41%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,21%. Evolutia din iunie este cea mai buna din august 2009 incoace, cand preturile de consum au scazut cu 0,2% fata de luna precedenta.

"Datele privind inflatia arata ca BNR n-ar trebui sa se grabeasca sa inaspreasca politica monetara in 2011, mai ales daca ne gandim ca inflatia va continua sa scada in a doua jumatate a anului, gratie puternicului efect de baza, iar consumul gospodariilor este inca redus", apreciaza Eugen Sinca. BCR estimeaza ca prima crestere a ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR va avea loc abia in 2012.



Efectul de baza inseamna aici disparitia din calculele privind inflatia, incepand din luna iulie, a bazei de raportare reprezentate de preturile de pana la majorarea TVA din iulie 2011.

Datele privind inflatia in iunie i-au luat prin surprindere pe analistii financiari, care in sondajul publicat la finele saptamanii trecute estimau ca inflatia lunara a fost probabil de 0,2% (estimarile au variat intre 0,2% si 0,4%) si ca rata anuala a fost probabil de 8,5% (estimari intre 8,4% si 8,6%).

Pentru finele anului 2011, estimarea Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania vorbea de o rata anuala a inflatiei de 5,4%, peste (estimarile variaza intre 5,1% si 6,7%), peste cea preconizata de BNR (5,1%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
preturi,
alimente,
tarife,
servicii,
cartofi,
legume,
INS,
BNR,
AAFBR
/actualitate/inflatia-scade-pentru-prima-data-in-luna-iunie-ajungand-la-o-rata-anuala-de-7-93-8481025
8481025
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.