Interviu EXCLUSIV cu românul care a fondat o companie URMĂRITĂ de TOATĂ LUMEA, care apare în topurile firmelor cea mai rapidă creştere din Europa şi are birouri pe trei continente

Autor: Ioana Matei Postat la 27 mai 2020 3545 afişări

Ioan Iacob, fondatorul companiei IT Qualitance, care are birouri în Australia, SUA şi România şi a fost inclusă în topurile internaţionale referitoare la cele mai rapide creşteri (printre care şi cel realizat de Financial Times) a fost unul dintre invitaţii emisiunii Viaţă de corporatist (izolat la domiciliu).

 

El a spus în cadrul emisiunii că ei sunt obişnuiţi să lucreze în regim remote cu clienţi din toată lumea, totuşi „M-a impresionat să vad care este responsabilitatea cu care toţi colegii mei au lucrat de acasă în această perioadă”. 

Potrivit lui, lucrurile au funcţionat bine pentru Qualitance în această perioadă, deşi le-au lipsit interacţiunile sociale. 

„Sunt ca miliardarii excentrici care îşi construiesc case foarte mari, aşa sunt şi eu în birou acum”, spunea el în interviul video, în contextul în care se afla într-un birou gol la momentul discuţiei.

 

În ceea ce priveşte anunţul companiilor gigant Facebook şi Twitter că îşi vor lăsa angajaţii să lucreze de acasă pe o perioadă nedefinită de timp, spune: „Cred că există beneficii ale poziţionării fizice a oamenilor în acelaşi loc - există microinteracţiuni foarte valoroase, mai ales când faci proiecte hiperaccelerate cum facem noi - există o serie de microinteracţiuni care atunci când eşti localizat fizic în acelaşi loc le poţi face mult mai rapid şi mult mai eficient.”

 

De la extrema de la care aveam companii care măsurau fiecare ieşire din firmă şi era pontat fiecare minut, acum, sesizează el, am putea trece în cealaltă extremă: „Nu sunt fanul niciuneia dintre extreme, întotdeauna mentalitatea noastră a fost că munca trebuie făcută şi trebuie să fie uimitoare; dar fiind într-o industrie în care vorbim despre muncă intelectuală şi interactivă nu e ca şi cum ai da la strung; dacă stai la birou nu înseamnă că vei face lucrurile mai bine.”

 

În ceea ce priveşte digitalizarea, el a a remarcat că se regăseşte în priorităţile majorităţii companiilor: „Companiile care nu erau pregătite pentru digitalizare au dispărut deja dintre noi”. Cât de bine stăm noi la acest capitol, comparativ cu alte state?

„Modul în care ne-am mişcat ca societate a arătat un dinamism probabil specific culturii româneşti. Bucureştiul a fost cel mai bun oraş din lume în care să munceşti în vremea COVID, potrivit unui clasament internaţional. Cred că a fost un test neaşteptat şi nedorit pe care l-am trecut cu note mult mai bune decât alte ţări, poate cu note mai puţin bune comparativ cy ţările care au o infrastructură mai disciplinată. Ca naţiune, stat, am avut o perioadă de 50 de ani în care toate valorile au fost întoarse cu susul în jos şi am funcţionat într-un mod absolut revoltător din punctul de vedere al economiei - în prezent, nu doar în criza COVID, România este una dintre ţările cu dinamica cea mai interesantă din lume”, explică Ioan Iacob. 

 

Cum vede Ioan Iacob descrierea României ca fiind un Silicon Valley al Europei Centrale şi de Est? „Ar trebui să ne asumăm acest rol şi să îl luăm în serios, avem o bază de talente excepţională, avem o oportunitate extraordinară de a deveni un hub de business, un hub de inteligenţă şi cred că putem face lucruri atât ca industrie privată, cât şi la nivel guvernamental, să folosim momentul acesta astfel încât să fie un boost pentru România.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ceo,
companie,
crestere,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.