INVESTITII: Birourile infierbinta planurile de business ale investitorilor

Postat la 24 iulie 2006 2 afişări

Dupa ce a incheiat cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara din Bucuresti, fondul de investitii EU Accession Fund, administrat de GLL Real Estate Partners, anunta planuri mari pentru Romania.

Dupa ce a incheiat cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara din Bucuresti, fondul de investitii EU Accession Fund, administrat de GLL Real Estate Partners, anunta planuri mari pentru Romania.

George Leslie, sef de achizitii pentru Europa Centrala si de Est al Accession Fund, are biroul la München, dar o buna parte dintre afacerile de care se ocupa il poarta catre Bucuresti. Aici prefera sa stea la hotel. "Nici nu as avea loc, cladirea este ocupata 100%", spune zambind Leslie, in fata Charles de Gaulle Plaza, imobilul pe care GLL l-a achizitionat luna trecuta pentru mai mult de 80 mil. euro.

Dar daca planurile lui, si implicit ale fondului pe care il reprezinta, se vor materializa, George Leslie ar putea cauta un loc pentru deschiderea unui birou GLL si la Bucuresti. Pentru ca, desi intrarea pe piata a Accession Fund a fost indelung amanata - fondul ratand cateva posibile tranzactii inainte de a cumpara imobilul de birouri care gazduieste sediul Vodafone -, planurile de viitor exista. Potrivit declaratiilor oficiale, GLL negociaza doua posibile achizitii si urmeaza sa investeasca in dezvoltarea unui complex multifunctional in zona Pietei Victoriei.

Accession Fund calca astfel pe urmele altor fonduri de investitii in real-estate care, din cauza ca nu prea au ce cumpara pe piata romaneasca, au inceput sa investeasca in dezvoltarea de noi imobile. De obicei, fondurile de investitii prefera sa achizitioneze o cladire gata construita si inchiriata. Fondul GLL finanteaza dezvoltarea complexului Metropolis Center, situat pe bd. Iancu de Hunedoara. "Proiectul necesita investitii de circa 50 mil. euro", spune George Leslie.

Metropolis va cuprinde 11.000 mp de birouri, un hotel cu circa 80 de camere si o galerie comerciala. Dezvoltatorul este compania austriaca Soravia Bautrager, care a mai construit doua imobile de birouri in Bucuresti - Casa Mosilor si Smart Office, iar Accession Fund va asigura finantarea.

Mai mult, fondul este in discutii pentru achizitia altor imobile, dar Leslie nu a dorit sa ofere mai multe detalii. El a precizat totusi ca nu este vorba de cladiri de anvergura Charles de Gaulle Plaza. "In acest an, speram sa incheiem inca o tranzactie, daca nu chiar doua", apreciaza Leslie, punctand ca "investitiile vor fi de 5-10 mil. euro".

Inainte de a prelua centrul de afaceri unde se afla sediul Vodafone, Accession Fund a negociat cu compania Trination, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, achizitia imobilului Dorobanti 239, situat tot langa piata Charles de Gaulle. Luna trecuta, insa, GLL a dat lovitura, preluand Charles de Gaulle Plaza, in cea mai mare tranzactie de pana acum de pe piata imobiliara bucuresteana, de la fondul de investitii austriac CA Immo si Avrig 35, dezvoltatorul cladirii. Cei doi, care detineau cate 50% din imobil, au primit peste 80 mil. euro. Alaturi de Vodafone, in Charles de Gaulle Plaza mai sunt si sediile centrale ale Raiffeisen si HVB, precum si cateva departamente ale Petrom.

"Vom face cateva schimbari in managementul si administrarea cladirii", promite Leslie, ceea ce va ajuta la "mentinerea pe termen lung a unei relatii bune cu clientii", dar nu va creste neaparat randamentul investitiei. Oficialul GLL nu a dorit sa dezvaluie rentabilitatea estimata, dar surse din piata apreciaza ca, la pretul platit, yield-ul investitiei Accession Fund este de circa 7%, printre cele mai scazute de pe piata imobiliara.

Insa randamentele acceptate de investitori au scazut rapid in ultimii ani, pe fondul reducerii riscului asociat pietei romanesti, dar si al lipsei de produse de pe piata, care i-a ajutat pe dezvoltatori sa ceara preturi mai mari. Jochen Schnier, managerul EU Accession Fund, remarca insa ca Polonia si Ungaria ofera acum randamente de 5,5-6%, iar spre aceste valori se va indrepta si Romania.

Valoarea Charles de Gaulle Plaza ar putea ajunge la 100 de milioane de euro, in urma unei noi investitii, dezvoltate tot de Avrig 35. Compania va construi o anexa a centrului de afaceri, cu o suprafata de circa 7.000 mp, pe care GLL il va prelua ulterior. "Investitia va fi sub 20 mil. euro", spune George Leslie. GLL, care mai administreaza alte trei fonduri de investitii, este o societate mixta a grupului Assicurazioni Generali si a Lend Lease Real Estate Investments, fiecare cu cate 40% din actiuni.

Managementul detine 20% din actiunile GLL. Fondul EU Accession Fund are o capitalizare de un miliard de euro, din care au fost investiti deja circa jumatate, apreciaza Schnier. Pentru Romania nu a fost stabilit un plafon al sumei care poate fi investita din cadrul acestui fond.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitii-birourile-infierbinta-planurile-de-business-ale-investitorilor-1006510
1006510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.