Craciun fericit!

#izolatidarimpreuna. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase Matei Balş şi medic MedLife Floreasca: Cel mai important este ca numărul de noi îmbolnăviri să provină de la persoane deja monitorizate

Autor: Miruna Diaconu Postat la 20 martie 2020 418 afişări

#izolatidarimpreuna. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase Matei Balş şi medic MedLife Floreasca: Cel mai important este ca numărul de noi îmbolnăviri să provină de la persoane deja monitorizate

Autorităţile trebuie să urmărească zilnic numărul de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi să limiteze scenariul de îmbolnăvire la nivel comunitar, în care o persoană fără simptome dă mai departe virusul în comunitate

Pandemia de coronavirus, în urma căreia până acum în România sunt 277 de pacienţi confirmaţi, a luat autorităţile şi spitalele pe nepregătite, însă vestea bună până acum este că transmiterea nu este una comunitară, susţine Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ şi medic la MedLife Floreasca.

„Nu a mai existat recent o astfel de pandemie care să acţioneze atât de dinamic, cu atâtea îmbolnăviri. Cel mai important este ca numărul de noi îmbolnăviri să provină de la persoane deja monitorizate, care sunt în carantină sau autoizolare. Deocamdată stăm foarte bine“, a spus Adrian Marinescu, în cadrul emisiunii ZF Medici Live.

Medicul a mai spus că în cazul în care transmiterea va fi una intracomunitară, adică pacienţii confirmaţi nu au venit din zone de risc sau nu au avut legătură cu alte cazuri pozitive de infectare, situaţia se va complica.

Adrian Marinescu spune că România a învăţat din experienţele pe care le au alte ţări, precum Italia şi China, iar autorităţile au luat măsuri mai stricte destul de repede, pentru a întârzia răspândirea coronavirusului.

„Situaţia este imprevizibilă, depinde de multe aspecte. România a câştigat startul faţă de alţii,  adică noi am învăţat din experienţa altora şi măsurile stricte au fost introduse mai repede. Nu înseamnă că am reuşit să stopăm, am reuşit să întârziem. E un lucru foarte bun în ciclul virusului, practic am reuşit să limităm, să sperăm că de acum vom ţine aceleaşi măsuri“, spune Adrian Marinescu. Medicul precizează că pe lângă măsurile oficiale luate de autorităţi un lucru foarte important este de ca oamenii să ţină cont şi să respecte recomandările autorităţilor şi ale medicilor pentru că astfel s-ar putea ţine lucrurile sub control.

„Autoizolarea nu este un lucru facultativ, dacă o persoană este autoizolată trebuie să rămână obligatoriu în casă 14 zile. Este o diferenţă între izolarea făcută la nivelul populaţiei în mod voluntar, atunci când vrem să reducem contactul dintre oameni, şi autoizolarea pentru cei care au un context epidemiologic. Cei care stau acasă nu înseamnă că nu au voie să iasă din casă, ci înseamnă că vor reduce cât se poate de mult aceste ieşiri“, spune medicul. Adrian Marinescu recomandă oamenilor să evite deplasările, mai ales în locurile publice, dacă nu sunt urgente. În cazul în care deplasările nu pot fi amânate, ar trebui ca oamenii să îşi ia toate măsurile de igienă, astfel ar trebui să aibă la îndemână câte o sticlă de dezinfectant şi să fie păstrată o distanţă de siguranţă de aproximativ doi metri. „Când mergem la market sau la farmacii trebuie să lăsăm mult spaţiu de siguranţă care ar trebui să fie de doi metri, nu ar trebui să mai fim mulţi în locul respectiv, vom avea aceeaşi grijă în raport cu cel care ne vinde. Sunt aceleaşi măsuri generale, dacă o să avem o simptomatologie, vom pune mască, vom avea un dezinfectant de buzunar  şi îl putem folosi oricum. Orice loc este obligat să aibă un sistem de dezinfectare la intrare şi când ne întoarcem ne spălăm cu apă şi săpun şi avem grijă la intrarea în casă“, spune medicul.

În ceea ce priveşte masca, Adrian Marinescu spune că masca are un rol de protecţie, dar nu trebuie exagerat, în sensul în care nu trebuie folosită dacă nu există o simptomatologie respiratorie, cu excepţiile în care mergem în locuri foarte aglomerate sau în spitale.

„Eu cred că masca are un rol, dar nici nu trebuie să exagerăm, masca e oricum de unică folosinţă şi ar trebui să o folosim în momentul în care avem simptome“, spune Adrian Marinescu

Medicul precizează că spirtul trebuie folosit pentru suprafeţe, iar pentru mâini cele mai bune sunt soluţiile de tip gel dezinfectant care rămân un timp mai îndelungat şi au o concentraţie de alcool între 60% şi 70%.

„Dacă vom învăţa lucrurile acestea, pentru că sigur nu vom uita de această pandemie, în anii următori când vom avea o situaţie mai simplă, o să fie mai uşor şi o să ne îmbolnăvim mai puţin“, adaugă Adrian Marinescu.

#izolatidarimpreuna este un demers dedicat angajaţilor din mediul corporate, ce are ca subiect principal sfaturile date de specialiştii MedLife în contextul actual în care viaţa şi rutina zilnică a multor oameni s-a schimbat brusc, iar adaptarea la noile condiţii poate avea urmări asupra sănătăţii fizice şi mentale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medic,
bals,
boli,
floreasca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.