Jucan, membru CNA, face apel la Parlament să ajute TVR, prin indexarea taxei TV şi consolidarea CA
Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), face apel la Parlament să reformeze Televiziunea Română, propunându-le parlamentarilor să susţină, cu responsabilitate, indexarea taxei TV şi consolidarea rolului şi atribuţiilor Consiliului de Administraţie al TVR.
"Conducerea Televiziunii publice a fost demisă, din nou, exclusiv pe motive politice. Ulterior acestei decizii, s-a propus modificarea legii de organizare şi funcţionare a TVR, în sensul salvării Televiziunii din starea iminentă a falimentului. Simpla demitere a conducerii TVR sau ştergerea datoriilor, fără adoptarea unui set de măsuri care să dea asigurări că Televiziunea publică nu ajunge în următorii ani într-o situaţie similară celei de acum, nu reprezintă soluţii ci decizii iresponsabile. În egală măsură, afirmaţii ca cele care solicită desfiinţarea taxei tv pe considerentul rating-ului scăzut înregistrat de TVR sunt de natură a demonstra incompetenţă în gestionarea situaţiei Televiziunii publice", spune Valentin Jucan într-un Apel către Parlamentul României, remis şi agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit lui Valentin Jucan, parlamentarii sunt datori să readucă TVR în serviciul public al interesului românilor. "Sunteţi datori să daţi înapoi postului public independenţa editorială. Sunteţi datori să asiguraţi TVR cadrul necesar reîntoarcerii acestuia către români, prin emisiuni în care informarea corectă, moralitatea şi decenţa sunt valori respectate, iar promovarea culturii naţionale şi a minorităţilor, a educaţiei şi sportului sunt repere fundamentale în funcţionarea postului", afirmă Valentin Jucan în apelul său.
În sensul reformării TVR, Valentin Jucan le propune parlamentarilor să susţină, cu responsabilitate, indexarea taxei TV, concomitent cu: plafonarea la 1% a comisionului perceput de companiile de electricitate la colectarea taxei TV; mărirea capacităţii de colectarea a taxei TV prin introducerea obligativităţii companiilor de electricitate de a colecta taxa TV; eliminarea posibilităţii ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare; clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV; defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale; introducerea răspunderii directe a preşedintelui-director general al TVR şi a Consiliului de Administraţie în cazurile de gestionare deficitară a bugetului televiziunii; eliminarea publicităţii la postul public de televiziune.
Totodată, Valentin Jucan le propune parlamentarilor să consolideze rolul şi atribuţiile Consiliului de Administraţie al TVR, prin: "modificarea legii care reglementează funcţionarea SRTv, în sensul eliminării posibilităţii demiterii Consiliului de Administraţie, în fiecare an, în situaţia în care Parlamentul respinge raportul său de activitate (respingerea raportului de activitate de către Parlament este un simplu mecanism pentru ca politicul să îşi manifeste voinţa în interiorul consiliului, implicit asupra conţinutului editorial); introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul instituţiilor politice, perioadă care nu s-ar suprapune cu ciclurile electorale; separarea atribuţiilor Consiliului de administraţie de cele ale Colegiului director, aşadar, a reprezentanţilor publicului, desemnaţi de către Parlament, de directorul general şi celelalte persoane din conducerea administrativ-redacţională; introducerea, prin lege, a unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate, pentru selectarea şi desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor Consiliului de administraţie".
"Postul public de televiziune nu mai poate aştepta, iar românii nu mai trebuie înşelaţi cu decizii politice care simulează reformarea TVR", mai declară Valentin Jucan în apelul său către parlamentari.
Apelul lui Valentin Jucan vine în contextul în care, miercuri, raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis fostul Consiliu de Administraţie al Televiziunii Române, în frunte cu Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR.
Totodată, miercuri, plenul Parlamentului a votat numirea Irinei Radu, directorul de programe al TVR, în funcţia de director interimar al Televiziunii Române, pentru o perioadă de şase luni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană