La rascruce de cifre

Postat la 05 septembrie 2006 2 afişări

Rand pe rand, cresterile din domeniul electrocasnicelor, electronicelor, hardware sau software au inceput sa piarda din viteza. Se naste o intrebare: asistam la sfarsitul unei epoci a marilor procente sau e doar o pauza pentru reimprospatarea fortelor?

Rand pe rand, cresterile din domeniul electrocasnicelor, electronicelor, hardware sau software au inceput sa piarda din viteza. Se naste o intrebare: asistam la sfarsitul unei epoci a marilor procente sau e doar o pauza pentru reimprospatarea fortelor?

 

Panos Manolopoulos, managerul general al companiei de recrutare pentru pozitii de top management Stanton Chase, spunea nu demult intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin ca unul dintre elementele motivationale pentru managerii expati din Romania este satisfactia cresterii galopante a cifrelor de afaceri. "Alte birouri Stanton Chase fac chef daca au o crestere de 5-7%", spunea Manolopoulos, al carui birou din Romania a avut destule motive sa chefuiasca, inregistrand nu o data chiar si dublari ale cifrei de afaceri. Totusi, a adaugat el, acest val al cresterilor spectaculoase nu va uda la nesfarsit orgoliul managerilor, indiferent din ce zona ar veni ei. Iar pentru unii, inevitabilul s-a produs, poate chiar mai repede decat se asteptau si cei mai pesimisti dintre pesimisti.

 

S-a intamplat in electronice si electrocasnice si ar putea urma sectorul GSM, spun analistii. Doi dintre cei mai importanti retaileri de telefoane mobile avanseaza valori apropiate ale vanzarilor totale care se vor realiza pe parcursul acestui an. Dupa ce anul trecut valoarea totala a pietei GSM a ajuns la nivelul de 3,3 de milioane, pentru anul acesta se estimeaza un total de 3,6 -  4 milioane de telefoane mobile vandute. Ba chiar, directorul de vanzari al Avenir Telecom, Mihai Motora, apreciaza ca "desi a doua jumatate a anului va fi mult mai buna decat prima, per total volumul de vanzari din acest an va fi undeva sub nivelul anului 2005". Avenir Telecom este proprietarul a doua lanturi de magazine GSM sub marcile Internity si Global Net si controleaza, conform propriilor estimari, aproximativ 5% din piata.

 

Pe de alta parte, Sorin Stoica, directorul general al Dasimpex, dealer Orange, are asteptari ceva mai optimiste, estimand pentru anul acesta un volum de vanzari de 4 milioane de unitati la nivelul tuturor jucatorilor de pe piata. Totusi, referindu-se la performantele operatorilor de telefonie mobila, Stoica remarca existenta a doua curente distincte: "atragerea de noi utilizatori de telefoane mobile va avea un trend descrescator, estimat de noi la nivelul de -10, -15%. In schimb, piata de inlocuire va avea o crestere de minim 50%". Privite in ansamblu, cresterile modeste de pe piata vanzarilor de telefoane mobile sunt de fapt o oglinda, o reflexie directa a unei alte tendinte: scaderea ritmului de crestere al abonatilor GSM, pe masura ce gradul de penetrare al serviciilor de telefonie mobila la nivelul populatiei a ajuns la cote semnificative (70% pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor analistilor din piata).

 

In aceste conditii, cresterile despre care vorbeste Sorin Stoica ar putea veni mai ales pe fondul tendintei operatorilor de a oferi telefoane la preturi subventionate, cu scopul de a incuraja prelungirea contractelor deja existente. "Evolutia celor doua tipuri de clienti, scaderea pentru cei noi si cresterea pentru cei deja existenti se vor echilibra reciproc. Per total nu cred ca va scadea piata, dealerii nu o vor permite si vor investi mai mult in marketing", este de parere directorul general al Dasimpex.

 

Odinioara - a se citi nu cu mult timp in urma - vedeta a cresterilor de doua sau trei cifre, piata de PC-uri a ajuns si ea intr-un "punct de impas", scaderile pe zona desktop sau servere fiind compensate doar de cresterile de pe segmentul portabilelor. Raportul IDC pentru trimestrul doi al anului in curs - compania de cercetare de piata IDC este principala referinta specializata ce analizeaza evolutia sectorului IT&C din Romania - indica scaderi de 7,5% in termeni de volum, de 7,5% si de 9,7% ca valoare fata de perioada similara a lui 2005. Per total, piata a scazut cu 2,6% - atat ca numar de unitati si valoric -, fiind salvata doar de cresterile consemnate pe segmentul laptopurilor: 26,3% si, respectiv, 17,6%. Laurentiu Stelea, applications account manager pentru sectorul public la Oracle Romania este de parere ca stagnarea pietei de hardware se datoreaza si faptului ca "administratia publica, unul dintre clientii mari, au cumparat in mare parte tot ce aveau nevoie". Si tot autoritatile publice sunt cele care au deceptionat vanzatorii de software. "Se poate vorbi de o teama de decizii, au fost promovate mai degraba proiectele pentru care autoritatile sunt presate de Uniunea Europeana in vederea integrarii", declara recent pentru BUSINESS Magazin Eugen Schwab Chesaru, directorul general al companiei de consultanta pentru piata de software si servicii Pierre Audoin Consultants Romania (PAC). Tot referitor la vanzarile de software pentru administratia publica, Laurentiu Stelea de la Oracle Romania vede "un potential urias, in conditiile in care sunt foarte multe goluri in administratia publica fata de nivelul de informatizare in organizatiile omologe din UE".

 

Conform estimarilor preliminare ale companiei de consultanta Pierre Audoin, piata romaneasca de software si servicii a ajuns anul trecut la 400 de milioane de euro. Pe de alta parte, prima jumatate a lui 2006 a fost sub asteptarile analistilor, iar daca experienta se va repeta si pe final de an, cresterea pietei va fi de doar 10-12%. Un procent "dezamagitor" in opinia lui Chesaru, in conditiile in care vorbim despre o piata mai mica decat cele din regiune. Primul segment care a dat semnalul ca, intr-un viitor deloc indepartat, companiile se vor bate pentru fiecare procent a fost cel al electrocasnicelor, unde s-au semnalat deja primele scaderi. "Piata electrocasnicelor este o piata matura si foarte dinamica, dar care estimam ca va stagna in acest an", spune Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari al Arctic, in opinia careia piata a scazut in total cu 5% fata de 2004. Totusi, adauga aceasta, cresterile ar putea veni de pe segmentele de nisa. "Cel mai rapid ritm de crestere, de 25-30%, il vor avea produsele de nisa - masini de spalat vase, produse incorporabile, uscatoare de rufe." Mai putin optimist este Dan Ostahie, directorul general al retelei Altex, care avanseaza pentru anul acesta o scadere de 20%  in cazul produselor albe (frigidere, aragazuri) si de 8-10% al celor negre (televizoare, sisteme audio). Motivul: gradul ridicat de indatorare al populatiei si masurile bancii centrale de temperare a consumului.

 

Dupa exercitiul financiar al primului trimestru din 2006, Altex a anuntat o cifra de afaceri de 47 mil. euro, in scadere cu 8% fata de anul trecut. "In 2005, vanzarile IT&C au reprezentat 31% din cifra de afaceri, insumand o crestere de peste 300% fata de 2004. Ne asteptam ca in 2006 evolutia pietei de IT&C sa aiba o crestere mai putin spectaculoasa, datorata unei scaderi pe piata de terminale mobile, dar si scaderii  generale a pietei de consumer electronics", spune Costin Soare, Sales & Marketing Manager IT&C al Altex.

 

In mod oarecum ironic, responsabile pentru scaderile de acum sunt, asadar, cresterile trecute. Iar pentru ca vanzatorii din IT &C sau din electronice si electronice sa poata scoate sampania din frigider pentru a sarbatori noi cresteri, mai au de asteptat pana in 2008-2010. Numai ca nimeni nu stie cu siguranta daca anii cresterilor de zeci de procente se vor mai intoarce vreodata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
La rascruce de cifre
/actualitate/la-rascruce-de-cifre-1006803
1006803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.