"Lectia de la Auschwitz nu a fost invatata" - GALERIE FOTO
Pe 27 ianuarie se implinesc 66 de ani de la oprirea functionarii lagarului de exterminare de la Auschwitz. Evenimentul este sarbatorit in intreaga lume sub numele "Ziua Internationala a Reamintirii Holocaustului", relateaza Euronews.
Cel mai mare punct de exterminare din al Treilea Reich al Germaniei Naziste a functionat in Polonia de sud-vest, anexata de armatele Wermachtului la inceputul celui de-al Doilea Razbi Mondial. 90% dintre victime au fost evrei.
Stalin si Armata Rosie au ajuns la Auschwitz in 27 ianuarie 1945. Sovieticii au gasit cateva mii de prizonieri lasati de izbeliste intr-un lagar abandonat de trupele germane, care incepusa deja retragerea pentru apararea vechilor granite ale Germaniei. Marturiile supravietuitorilor si dovezile materiale au demonstrat crimele in masa care au avut loc la Auschwitz. Chiar daca depozitele au fost incendiate de Wermacht inainte de retragere, pentru a sterge urmele macelului, camerele de gazare sunt in picioare si astazi.
Aflat la cotitura razboiului, cand succesul trupelor germane care luptau din Egipt si Caucaz pana la Leningrad si Stalingrad era pus la indoiala, Adolf Hitler a numit incercarea de a extermina toti evreii din Europa drept "solutia finala". In memoria celor 6.000.000 de evrei ucisi in timpul Holocaustului exista un complex de 180.000 de metri patrati numit Yad Vashem in Ierusalim.
Intr-o discutie cu jurnalistii de la Euronews, Moshe Kantor, presedintele Congresului European al Evreilor, observa faptul ca se intampla multe lucruri in Europa contemporana care ne atrag atentia asupa lectiilor Holocaustului. "Dupa al Doilea Razboi Mondial, nivelul evenimentelor antisemite la nivel mondial a fost mai mult sau mai putin stabil. Numai in 2009, numarul incidentelor s-a dublat".
Kantor distinge doua tipuri de antisemitism. Primul este cel clasic, care creste de la o vreme la alta, din cauza unor cicluri, cum ar fi criza economica sau alte amenintari, si, in general, evreii sunt facuti responsabili si invinovatiti pentru tot. In plus, exista un nou tip de antisemitism care apare, iar radacinile sale vin din Orientul Apropiat. "Exista un trend pro-iranian."
Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinjad, declara de curand ca vrea sa stearga Israelul de pe harta lumii. "Din pacate lumea nu ia in calcul asemenea declaratii. Asa l-au subevaluat si pe Hitler si ati vazut unde s-a ajuns", concluzioneaza presedintele Congresului European al Evreilor.
VIDEO - Ce spune Moshe Kantor, presedintele Congresului European al Evreilor, despre problema evreiasca ->>>>>>> PAGINA URMATOARE
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro