LEGISLATIE: Atentie la fuziuni!

Postat la 08 februarie 2006 2 afişări

973 de milioane de lei - atat e amenda pe care trebuie s-o plateasca The Romanian Investment Fund (Cyprus) Limited. Pentru ce? Nu a anuntat Consiliul Concurentei, in interval de 30 de zile, ca a achizitionat peste 54% din capitalul social al firmei de distributie First Logistics & Distribution.

973 de milioane de lei - atat e amenda pe care trebuie s-o plateasca The Romanian Investment Fund (Cyprus) Limited. Pentru ce? Nu a anuntat Consiliul Concurentei, in interval de 30 de zile, ca a achizitionat peste 54% din capitalul social al firmei de distributie First Logistics & Distribution.

Amenda primita de fondul de investitii este in acord cu reglementarile Uniunii Europene referitoare la capitolul Concurenta. Totusi, decizia Consiliului Concurentei poate fi atacata, in termen de 30 de zile de la pronuntarea ei, la 27 aprilie 2005. Si este doar un exemplu despre cum regulile europene trebuie sa fie aplicate de-acum inainte. Dar mai e de lucru. Caci legea romaneasca antitrust, adoptata in 1999 si amendata in 2004, nu este perfect aliniata la cerintele UE. "Pentru a incheia pregatirile in vederea aderarii, Romania trebuie sa-si imbunatateasca legea antitrust, in vederea alinierii la aquis-ul comunitar", explica Thomas Janssens de la casa de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer. Care este rolul legii antitrust? Neelie Kroes, comisar european pe problemele concurentei, spunea in luna mai ca "atunci cand desfiintam cartelurile, o facem ca sa impiedicam (companiile) sa fure banii din buzunarul consumatorilor... iar atunci cand nu aprobam o fuziune n-o facem din cauza unei opozitii orbesti fata de companii mari". De fapt, regulile sunt foarte clare: marimea n-are importanta atunci cand e vorba de o fuziune. Pertinente sunt argumentele oferite de analistii financiari care dovedesc ca entitatea care rezulta dupa fuziune isi va calca in picioare competitorii si va ignora consumatorii. "Aceste fuziuni sunt inacceptabile si vor fi oprite, indiferent daca in cauza se afla companii mari sau mici", a mai spus Neelie Kroes.

Sub aceeasi incidenta a legii antitrust cad insa si preluarile, nu numai fuziunile. Astfel, Consiliul Concurentei nu a aprobat preluarea firmei Chimpex de catre compania Azomures, hotarare care poate fi atacata in termen de 30 de zile. Cauza? Prin achizitia Chimpex de catre Azomures "se realizeaza o puternica integrare pe verticala, operatiunea in cauza prezentand dubii in ceea ce priveste compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal". De fapt, Azomures este principalul actor de pe piata romaneasca a producerii si comercializarii ingrasamintelor chimice. La randul sau, Chimpex, societatea achizitionata, este operatorul portuar traditional pentru ingrasaminte chimice, aflandu-se, la randul sau, intr-o pozitie dominanta pe piata serviciilor de operare a ingrasamintelor chimice. Mai mult, pentru un anumit tip de ingrasaminte chimice (ureea vrac), Chimpex are o pozitie de monopol, fiind singurul operator portuar specializat in acest tip de operatiuni. Un exemplu fericit este preluarea integrala a companiei Ardealul de catre norvegienii de la Orkla Foods Romania (ORF). Tranzactia a primit lumina verde din partea Consiliului Concurentei, asa ca in trimestrul doi, OFR va integra Ardealul, compania numarul doi din Romania in domeniul productiei pateurilor si a conservelor din carne.

Afacerea Orkla-Ardealul a fost un exemplu pozitiv. Dar problemele pot aparea nu numai din partea firmelor care, din diverse motive, nu respecta intocmai cerintele Consiliului Concurentei. Ci insusi Consiliul are cateva aspecte de reglementat, dupa cum precizeaza Ana Diculescu - Sova, partener senior in cadrul Casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Pentru ca, spune ea, Consiliul Concurentei este atat acuzator si judecator, iar "acuzatorul nu poate aplica in mod rezonabil principiile conform carora trebuie sa functioneze, daca este pus sa il judece pe cel acuzat". Mai mult de-atat, legislatia concurentei contine cateva reguli contrare acquis-ului comunitar. Spre exemplu, legea concurentei impune exportatorilor romani o conditie suplimentara la vanzarea produselor lor: acoperirea tuturor costurilor, declara Carmen Peli, avocat asociat senior in cadrul NNDKP. Aceasta obligatie nu este impusa producatorilor din actualele state membre ale UE si, prin urmare, "concurenta pe piata comuna va fi distorsionata in defavoarea exportatorilor romani, daca s-ar mentine aceasta reglementare", adauga Carmen Peli.

Dar nu cumva alte noi reglementari vor inaspri conditiile concurentiale de pe piata romaneasca?  

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LEGISLATIE: Atentie la fuziuni!
/actualitate/legislatie-atentie-la-fuziuni-979602
979602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.