LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, traversează Florida: 6,5 milioane de persoane au primit ordin de evacuare/ 35.000 de români locuiesc în acest stat
Autorităţile americane din Florida şi Georgia au emis, sâmbătă, ordine de evacuare pentru 6,5 milioane de locuitori, în cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria SUA, din cauza uraganului Irma. Duminică, în jurul orei 00.00 (06.00 ora României), ochiul uraganului Irma ar urma să se afle în mijlocul strâmtorii Florida şi ar putea lovi coastele Floridei în jurul orei 06.00 (12.00 ora României), transmite Centrulul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. În Florida locuiesc 35 de mii de români.
UPDATE 16:00
Peste un milion de persoane din Florida au rămas fără energie electrică.
Vânturi la fel de puternice precum forţa Irmei afectează deja insulele aflate la sud de Florida, uraganul urmând a atinge partea continentală în câteva ore.
Nivelul apelor s-a ridicat pe coasta SUA, unde este aşteptată apariţia imensei furtuni.
"Traseul" uraganului va fi de-a lungul coastei de vest a Floridei, Naples, Fort Myers, apoi Tampa.
Macaralele din Miami creează o mare îngrijorare, pentru că nu s-a reuşit îndepărtarea lor. Una dintre ele s-a şi rupt deja, chiar în centrul oraşului. Autorităţile avertizează locuitorii care stau în zone cu macarale să nu se apropie de ferestre.
Irma este cea mai puternică furtună din Florida Keys din ultimii 57 de ani.
UPDATE 15:56
"Ochiul" uraganului Irma a ajuns în Florida Keys, extremitatea sudică a Floridei, cu o forţă catastrofală, scrie CNN.
E din ce în ce mai rău, spune John Hines, care a refuzat să-şi părăsească locuinţa, în ciuda ordinului de evacuare dat de autorităţi.
Peste 423.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Cele mai multe, în districtul Monroe şi în Miami-Dade.
Peste 72.000 de oameni s-au mutat în 390 de adăposturi, a anunţat guvernatorul Floridei.
Locuitorii Floridei îi solicită lui Trump să găzduiască victimele uraganului în reşedinţa Mar-a-Lago
UPDATE ora 13.30: "Iată că a venit... Irma e aici", a transmis Bill Weir, jurnalist CNN aflat în Key Largo, Florida. Într-o altă scurtă transmisie, acesta spune că peste tot se pot vedea crengi rupte aduse de vânt şi nuci de cocos. Forţa furtunii care se apropie creşte de la un minut la altul.
“Coconuts, everywhere. Trees branches coming down… This storm is serious”: @VanDamCNN in Miami Beach #Irmahttps://t.co/zSEHvzDf1hpic.twitter.com/tTtzVoC4Ht
— CNN Breaking News (@cnnbrk) 10 septembrie 2017
“Here it comes… Irma is here”: @BillWeirCNN reporting live from Key Largo, Florida as Hurricane Irma closes in https://t.co/CojqqnNYrFpic.twitter.com/oX8ugXufFd
— CNN Breaking News (@cnnbrk) 10 septembrie 2017
UPDATE ora 12.50: Irma este la aproape 65 de kilometri SSE de insula Key West (Florida), iar viteza vântului este de 210 km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.
UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.
UPDATE ora 10.00: Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de Florida Keys, un lanţ de mic insule din sudul Floridei, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.
UPDATE ora 9.00: Pe măsură ce uraganul Irma a început să biciuiască Florida Keys, vântul s-a menţinut la o viteză de 190 km/h. Potrivit Centrulului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, mişcarea de înaintare a uraganului a scăzut la 10 km/h, pe măsură ce furtuna s-a lovit de pe coasta Cubei. Analiştii susţin că Irma ar putea creşte în continuare în intensitate, dar nu au dat o prognoză oficială.
2am: Winds now up to 130 mph and recon finding slowly falling pressures. #flwx#Irmapic.twitter.com/KgdhvPPBnU
— Tyler Eliasen FOX 13 (@FOX13Tyler) 10 septembrie 2017
Compania de electricitate din Florida a anunţat că este pregătită de intervenţii, pentru a face faţă celui mai mare uragan din istorie, cu peste 16.000 de angajaţi.
UPDATE ora 7.00: Rafalele de vânt apropiate forţei uraganului se fac deja simţite în sudul statului Florida, în timp ce Irma urmează să lovească continentul în orele următoare. Pe coastă, nivelul apei se ridică deja, fiind asteptată o creştere în intensitate a furtunii. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază.
"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25.000 de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.
"Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum", a mai spus guvernatorul Floridei.
Deşi Miami nu se află în calea uraganului, metropola se va confruntă cu vânt sălbatic şi valuri gigantice. În oraşele Miami Beach şi Broward, au fost impus restricţii de circulaţie începând de vineri seara.
Adăposturile din Miami sunt arhipline. Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.
Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la locuitorii care au primit ordine de evacuare să plece imediat. „Dacă aţi primit ordin de evacuare, trebuie să plecaţi acum. Nu aşteptaţi. Evacuaţi. Nu la noapte, nu într-o oră. Plecaţi chiar acum”, a spus Rick Scott.
Dar nu toţi americani au fost convinşi. Mulţi au ales să rămână, din diverse motive. Peggy Monahan are o fermă de animale şi spune că nu vrea să plece, să lase totul în urmă: Avem nevoie de rugăciunile tuturor, afirmă aceasta, potrivit CNN.
Uraganul Irma a ajuns deasupra arhipelagului Camaguey din Cuba la ora 03.00 GMT sâmbătă, cu rafale de peste 260 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC).
Deşi fusese retrogradat în categoria , uraganul a atins din nou nivelul 5, cel mai ridicat, în momentul în care a lovit Cuba, în noaptea de vineri spre sâmbătă
Referindu-se la Uraganul Andrew, care a distrus sudul Floridei în 1992, Brock Long, director al Agenţiei americane de gestionare a situaţiilor de urgenţă (FEMA), a explicat: "Era un uragan de categoria 5 dar foarte, foarte mic, compact, în comparaţie cu ceea ce vedem că se întâmplă în cazul uraganului Irma".
Furtuna a provocat alunecări de teren în Arhipelagul Camaguey. Insulele Bahamas au fost însă scutite de prezenţa puternicului uragan.
O avertizare de uragan a fost emisă pentru provinciile Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Villa Clara şi Matanzas. Unele comunităţi au rămas fără energie electrică, comunicarea între oraşe devenind din ce în ce mai dificilă.
Uraganul Irma a urcat la categoria 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson, a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor şi cauzând peste 20 de decese.
Între timp, meteorologii au ajustat parcursul potenţial al uraganului, cu impact mai mare spre coasta de vest a Floridei, departe de zona metropolitană Miami - unde locuiesc 6 milioane de oameni -, ceea ce înseamnă "o furtună mai puţin letală şi mai puţin costisitoare", a declarat cercetătorul Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami.
Uraganul Irma este aşteptat să lovească Florida duminică dimineaţa. Peste un sfert din populaţia statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia.
Autorităţile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetăţeni americani evacuaţi.
ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.
UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro