Mâncarea riscă să se scumpească şi mai mult cu fermierii copleşiţi de crize după crize după crize
Îngrăşămintele au ajuns să coste cât o parcelă de teren, se plâng fermierii greci, care protestează cerând cu disperare susţinere financiară suplimentară pentru a face faţă creşterii dramatice a preţurilor energiei, care împinge în sus costurile carburanţilor şi îngrăşămintelor.
Îngrăşămintele au ajuns să coste cât o parcelă de teren, se plâng fermierii greci, care protestează cerând cu disperare susţinere financiară suplimentară pentru a face faţă creşterii dramatice a preţurilor energiei, care împinge în sus costurile carburanţilor şi îngrăşămintelor. Situaţia se resimte în întreaga Europă, dar şi la nivel mondial. În Grecia, creşterea preţurilor pentru multe alimente de bază este alcătuită din două cifre. Iar povara resimţită de fermieri este pe cale să crească şi mai mult, după ce un producător de potasă din Belarus, care reprezintă o parte majoră din livrările globale, a declarat forţă majoră, iar preţurile erbicidelor riscă să o ia în sus.
În Grecia, tractoarele au devenit simbol al neliniştii, potrivit AP. De săptămâni, acestea sunt parcate de-a lungul autostrăzilor ţării, proprietarii acestora ameninând să blocheze traficul dacă nu vor primi ajutor din partea guvernului.
„Îngrăşămintele de exemplu: anul trecut, plăteam 500 de euro pe tonă. Acum, e ca şi când am cumpăra o bucată de pământ. Costă între 1.700 şi 1.800 de euro“, arată Dimitris Kakalis, un fermier grec care s-a alăturat protestelor.
Iar criza îngrăşămintelor, provocată de urcuşul abrupt al preţurilor energiei, este pe cale să se amplifice. JSC Belaruskali din Belarus a declarat recent forţă majoră, anunţând că nu-şi va putea respecta contractele, notează Bloomberg.
Absenţa livrărilor din Belarus va avea consecinţe importante.
Potasa este un nutrient important pentru porumb şi soia. Îngrăşămintele mai scumpe vor creşte costurile legate de producţia de alimente şi vor contribui la creşterea inflaţiei la nivel mondial.
„Contractele globale pe potasă s-au stabilizat la cel mai ridicat preţ din 2008, anunţând un nou an de inputuri scumpe pentru fermieri“, arată Alexis Maxwell, analist la Green Markets. „Sancţiunile americane împotriva Belarusului au eliminate de asemenea un competitor cheie“.
În acelaşi timp, preţul celui mai important erbicid din lume riscă să crească puternic, producţia de alimente urmând astfel să devină şi mai costisitoare.
Un furnizor major al unui ingredient din glifosat, un erbicid utilizat pe scară largă de cultivatorii de porumb, soia, bumbac din întreaga lume, şi-a suspendat producţia din cauza unor probleme de ordin mecanic, iar reparaţiile ar putea dura trei luni. Bayer, producătorul Roundup, al cărui ingredient activ este glifosatul, a declarat forţă majoră, însemnând că ar putea să nu-şi respecte acordurile de vânzări.
Astfel ar putea apărea un deficit de ofertă, potrivit companiei de analiză AgbioInvestor, cât şi creşteri de preţuri într-o perioadă în care fermierii se confruntă deja cu costuri în creştere pentru orice, de la seminţe, la îngrăşăminte.
„Fermierii vor fi sub presiune pe un număr de pieţe importante“, unde costurile sunt în creştere, avertizează AgbioInvestor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro