Micul război rece din Europa
După ameninţările din partea Germaniei şi a oficialilor UE că vor boicota Euro 2012 din Ucraina, din cauza scandalului legat de regimul abuziv de detenţie al Iuliei Timoşenko, efectele diplomatice ale cazului s-au extins.
Germania, Austria, Cehia, Italia, Slovenia şi România au anunţat că nu vor participa la reuniunea de la Ialta din 11-12 mai a liderilor din Europa Centrală şi de Est, astfel încât reuniunea a fost amânată sine die.
Ex-premierul ucrainean Iulia Timoşenko a reclamat că a fost bătută în închisoare, unde execută o pedeapsă de 7 ani pentru deturnare de fonduri, caz pe care îl consideră o răzbunare politică din partea actualului preşedinte Viktor Ianukovici.
La 14 mai, miniştrii de externe din UE vor discuta cazul Timoşenko la Consiliul pentru Afaceri Externe de la Bruxelles, una dintre mizele discuţiei fiind acordul de asociere între UE şi Ucraina, care se referă la cadrul de cooperare în materie de comerţ, relaţii politice şi de securitate.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat că Ucraina riscă o izolare faţă de Occident dacă nu găseşte o soluţie de garantare a drepturilor şi a asistenţei medicale pentru membrii opoziţiei condamnaţi la închisoare. Grybauskaite a vizitat-o la închisoarea din Harkov pe Timoşenko, unde aceasta primeşte îngrijiri pentru o afecţiune a coloanei vertebrale.
Sâmbătă, mii de oameni s-au adunat la Kiev pentru o demonstraţie de sprijin pentru Iulia Timoşenko, unde fiica acesteia, Evhenia, a citit un mesaj din partea mamei sale, care spunea "Singurul nostru scop sacru este eliberarea Ucrainei de o ocupaţie crudă şi ucigaşă", referindu-se la actuala putere. Opoziţia politică îşi propune înlăturarea de la preşedinţie a lui Viktor Ianukovici, despre care susţine că a aruncat-o pe Timoşenko în închisoare doar pentru a o împiedica să candideze la alegerile parlamentare din octombrie.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că ţara lui e gata să-i ofere Iuliei Timoşenko asistenţă medicală în orice spital rusesc. Putin a susţinut teza nevinovăţiei fostului prim-ministru ucrainean, afirmând că acuzaţiile contra ei, vizând lipsa de legitimitate a unor contracte de livrări de gaze cu Rusia, nu sunt corecte, pentru că la momentul semnării, ea avea autoritatea necesară legală pentru a le semna.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro