Mihai Manole, managing partner, Tema Energy, dezvoltator de centre de date: România este atractivă pentru investitorii în centre de date datorită costurilor reduse pentru terenuri şi operare
România este atractivă pentru investitorii în centre de date datorită costurilor reduse pentru terenuri şi operare, a infrastructurii energetice şi a pregătirii bune a angajaţilor, arată un comunicat transmis de reprezentanţii Tema Energy, dezvoltator de centre de date, cu afaceri de peste 12,7 mil. euro în 2022 – ultimul an pentru care există date publice. De asemenea, cei trei factori care avantajează domeniul – puterea electrică disponibilă, costurile scăzute şi nivelul de pregătire al oamenilor - sunt şi principalele provocări cu care se confruntă sectorul ca urmare a creşterii preţurilor la energie şi a angajaţilor care sunt tot mai greu de recrutat.
„Vedem progrese mari în domeniu de la un an la altul, unul dintre ele fiind chiar inteligenţa artificială. De exemplu, Michael Dell, fondatorul Dell, spunea recent că asistăm la o cerere uriaşă de procesare a centrelor de date şi că este posibil să fie necesară o creştere a capacităţii centrelor de date de până la 100 de ori în următorii zece ani. Poate părea metaforică această cifră, dar reprezintă un indicator al realităţii, centrele de date cresc accelerat şi se transformă rapid. Suntem la începutul unei noi ere cognitive şi asistăm la o revoluţie remarcabilă a inteligenţei artificiale şi machine learning, ceea ce dictează o creştere accentuată a centrelor de date”, a spus Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, care a organizat şi cea de-a şasea ediţie a DataCenter Forum - eveniment dedicat industriei de centre de date şi cloud din România.
El a adăugat că industria 4.0 este reprezentată de centrele de date. Iar conform unui studiu Uptime Institute, majoritatea centrelor de date on-premise, adică ale corporaţiilor în sediile lor, se mută accelerat în off-premise.
„Prin urmare hyperscale-urile, centrele de date mari, centrele de cloud, centrele edge câştigă foarte mult teren. Dacă în 2020 aveam on-premise 58%, în 2023 aveam o scădere la 48%, iar anul acesta ne aşteptăm să ajungă la 43%. Iar unul dintre motivele acestei schimbări este eficienţa centrelor de date mari pentru că acestea au costuri mai reduse ca urmare a investiţiilor în tehnologii noi, a sistemelor foarte eficiente de răcire. România are oportunitatea de a atrage astfel de oportunităţi mari prin disponibilitatea reţelelor electrice, prin aprobări rapide pentru construirea şi operarea de centre şi prin facilităţi pe care Guvernul Romaniei şi autorităţile le-ar putea acorda”, a explicat Mihai Manole.
Scott Roots, Sales Director EMEA DC Byte pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) a spus că România are un potenţial uriaş de a deveni un furnizor de centre de date în regiunea Europei Centrale şi de Est. El se aşteaptă ca nevoile IT ale pieţei din România să crească de peste cinci ori în următorii cinci ani.
„România are multe avantaje, taxele sunt reduse, este mai ieftin să construieşti aici decât la Frankfurt, angajaţii sunt bine pregătiţi, educaţia este grozavă”, a adăugat Scott Roots.
De asemenea, Florin Furdui, Country Manager al Portlant Trust, consideră că piaţa românească a centrelor de date este pregătită să crească semnificativ în următorii ani.
„România are un avantaj strategic în acest sector, datorită poziţiei sale geografice, forţei de muncă talentate şi a surselor abundente de energie regenerabilă. Bucureştiul este o locaţie perfectă, având un mediu de afaceri prosper şi dinamic, o infrastructură digitală solidă şi un potenţial ridicat pentru inovaţie. Noi, Portland Trust, cunoaştem provocările importante pe care birocraţia şi administraţia locală le prezintă. Ştim că obţinerea autorizaţiilor şi conectarea la energie sunt pro-cese dificile şi lungi, care necesită expertiză, diligenţă şi cunoştinţe locale. Am lansat proiectele noastre de centre de date în 2021 şi am securizat deja mai multe opţiuni care sunt foarte avansate”, a spus Florin Furdui.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro