Miliardarii lumii se calcă în picioare pentru a cumăra echipele din Premier League: Miliardarul Jahm Najafi a făcut o ofertă de 3,75 mld. dolari pentru Tottenham Hotspur
Miliardarul iraniano-american Jahm Najafi pregăteşte o ofertă de 3,75 miliarde de dolari pentru Tottenham Hotspur, celebrul club de fotbal din Premier League, potrivit a două persoane direct implicate în subiect, scrie Financial Times.
Najafi, care este preşedintele MSP Sports Capital, lucrează cu un consorţiu de investitori pentru a structura oferta, aflându-se la câteva săptămâni distanţă de abordarea oficială a proprietarului Spurs, Joe Lewis, şi a preşedintelui clubului de fotbal, Daniel Levy, au declarat aceste persoane.
Oferta condusă de Najafi şi MSP ar evalua clubul la aproximativ 3 miliarde de dolari, la care se va adăuga o sumă de datorii în valoare de aproximativ 750 de milioane de dolari. Oferta este structurată astfel încât MSP şi partenerii săi să avanseze 70% din preţul de achiziţie, în timp ce finanţatorii din Golf, în principal din Abu Dhabi, vor contribui cu restul de 30%.
ENIC, un vehicul legat de miliardarul Lewis şi de preşedintele Levy, cu sediul în Bahamas, a cumpărat Spurs în 2000, achiziţionând o participaţie de 26% de la omul de afaceri Lord Alan Sugar pentru 21,9 milioane de lire sterline.
Proprietarul clubului a fost lăudat pentru gestionarea financiară isteaţă, construirea unui nou stadion şi calificarea regulată în Liga Campionilor.
Dar fanii Spurs au fost din ce în ce mai frustraţi de lipsa trofeelor, ceea ce a dus la proteste recente împotriva proprietarilor. Ultimul titlu major al clubului a fost Cupa Ligii în 2008. Manageri precum José Mourinho şi actualul Antonio Conte nu au reuşit înregistreze mari performanţe, în pofida unor jucători foarte bine cotaţi, printre care Harry Kane şi Heung-Min Son.
Najafi este cel mai recent miliardar american care încearcă să intre în rândul proprietarilor de cluburi din Premier League. Anul trecut, Chelsea a fost achiziţionată pentru 2,5 miliarde de lire sterline de un consorţiu condus de finanţatorul american Todd Boehly şi de grupul de capital privat Clearlake Capital, în timp ce un grup de investitori condus de omul de afaceri Bill Foley a achiziţionat Bournemouth pentru 120 de milioane de lire sterline.
La fel ca şi Chelsea, Spurs este considerată parte a aşa-numitului „Big Six”, grupul celor şase mari echipe de fotbal din Anglia, printre care se numără Arsenal, Liverpool, Manchester City şi Manchester United, cluburi care concurează în mod regulat în fruntea clasamentului în Liga Campionilor Europeni.
Spurs a raportat venituri de 444 de milioane de lire sterline în iunie 2022, în creştere de la 361 de milioane de lire sterline în sezonul precedent, deoarece fanii s-au întors pe stadioane după încetarea pandemiei. Clubul a înregistrat o pierdere netă de 50 de milioane de lire sterline.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro