Ministerul Finanţelor îşi poate majora deţinerea la Fondul Proprietatea de la 7% la 10,4% dacă nu vinde acţiuni în oferta de răscumpărare derulată de Fond
Ministerul Finanţelor, acţionar direct al Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) cu 7,09% din drepturile de vot, îşi poate creşte deţinerea la 10,4% dacă nu subscrie în cadrul ofertei aflată în derulare prin care Fondul vrea să cumpere de la investitori acţiuni de 1 mld. lei la un preţ superior celui de tranzacţionare.
♦ Fondul Proprietatea a primit joi aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru majorarea pachetului pe care vrea să-l cumpere de pe BVB de la 670 milioane de acţiuni la 1,67 miliarde.
Ministerul Finanţelor, acţionar direct al Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) cu 7,09% din drepturile de vot, îşi poate creşte deţinerea la 10,4% dacă nu subscrie în cadrul ofertei aflată în derulare prin care Fondul vrea să cumpere de la investitori acţiuni de 1 mld. lei la un preţ superior celui de tranzacţionare.
Iar asta întrucât ulterior achiziţiei acestor acţiuni de către Fond – ca parte a strategiei de remunerare a investitorilor – numărul acţiunilor disponibile la tranzacţionare va fi mai redus cu 1,67 miliarde de unităţi ceea ce înseamnă că Ministerul – şi alţi acţionari care nu subscriu – îşi consolidează poziţia. Fondul Proprietatea anulează acţiunile după încheierea ofertei.
„Statul român deţine în acest moment un procent de 6,54 % din capitalul social al FP, adică un număr de 370.739.921 acţiuni. Din numărul total al drepturilor de vot deţine un procent de 7,09 %, întrucât sunt excluse de la acţiunile proprii ale FP (442.299.747 acţiuni, procent 7,80 % din CS).
După finalizarea ofertei publice de cumpărare, în condiţiile în care MF nu va subscrie în cadrul ofertei , statul român va avea acelaşi număr de acţiuni şi acelaşi procent din CS, dar procentul din numărul total de voturi va creşte la 10,42 %“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.
„După oferta FP va deţine un număr de 2.112.299.747 acţiuni proprii, adică 37,26 % din CS. Având în vedere implicarea activa a statului la ultimele adunări generale ale acţionarilor, consider că statul român şi-ar dori să rămână acţionar al fondului.“
Fondul are o capitalizare bursieră de 3 mld. lei. În ultima lună acţiunile au plus 40%.
Printre alţi acţionari ai Fondului Proprietatea – raportat la deţinerea din capitalul social – se numără NN Pensii cu 11,94% la 17 octombrie 2023. Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt acţionare la Fond.
Fondul Proprietatea are aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru majorarea ofertei de răscumpărare de acţiuni de la 670 de milioane de unităţi la 1,67 miliarde de acţiuni, echivalentul unei operaţiuni bursiere de circa 1 miliard de lei. Fondul a primit pe 24 octombrie aprobarea ASF pentru răscumpărarea a 670 milioane de acţiuni iar ulterior a anunţat că vrea suplimentarea cu 1 miliard de acţiuni. Aprobarea a venit pe 9 noiembrie.
Cea mai mare ofertă de răscumpărare de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cea prin care Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) pune la bătaie 1 miliard de lei pentru a-şi răscumpăra 30% din capitalul social la un preţ superior celui de tranzacţionare în vederea remunerării investitorilor, a strâns până acum aproape 51 mil. lei.
Astfel, cu opt şedinţe scurse de la debutul ofertei din 31 octombrie şi cu alte 16 rămase până pe 5 decembrie – de notat pentru investitori că Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt zile libere şi nu pot lansa ordinele de vânzare – investitorii au lansat ordine de vânzare care însumează circa 80 milioane de acţiuni. La preţul fix de vânzare de 0,6319 lei înseamnă vânzări de circa 51 mil. lei.
Debutul este timid raportat la valoarea totală a ofertei întrucât marii investitori – inclusiv fonduri de pensii care ar vrea şi care pot participa la ofertă - tind de obicei să participe la aceste operaţiuni spre finalul perioadei. În plus, fiind în plin sezon de raportări financiare, investitori prioritizează rezultatele financiare şi acolo unde este cazul completarea portofoliului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro