Ministerul Fondurilor Europene: Vom lua măsuri pentru tinerii neînregistraţi şi şomerii pe termen lung. Tinerii vor avea un card profesional

Autor: Catalina Mihai Postat la 14 mai 2015 147 afişări

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că va lua mai multe măsuri pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung, după ce Comisia Europeană a aprobat recomandările de ţară, printre care se află şi consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă.

"Ministerul Fondurilor Europene continuă demersul privind eforturile de a reduce cât mai mult birocraţia asociată implementării proiectelor FSE (Fondul Social European), pentru un flux al cererilor de rambursare simplificat, bazat pe sistemul electronic, dar şi consolidarea măsurilor pe piaţa muncii pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung", informează, joi, MFE, în urma aprobării de către CE a recomandărilor de ţară pentru fiecare stat membru. Pentru România, una dintre recomandări vizează "consolidarea măsurilor pe piaţa muncii, în special pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung".

Astfel, cu privire la tinerii neînregistraţi, MFE reitereaza intenţia de a lansa în iunie un prim apel de proiecte dedicat tinerilor care nu urmează un program de educaţie, formare şi nici nu au un loc de muncă. Aceştia vor fi înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) ca tineri NEETs şomeri, pentru a beneficia de sprijin din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Potrivit comunicatului, măsurile prevăzute prin POCU vor fi furnizate sub forma unor pachete integrate personalizate, incluzând în mod obligatoriu (după înregistrarea tinerilor NEETs inactivi care devin, astfel, tineri NEETs şomeri) furnizarea unui card profesional (care cuprinde background-ul educaţional şi profesional al tânărului), realizarea profilului individual, informare, orientare şi consiliere, precum şi alte măsuri în funcţie de şansele de angajare ale fiecărui tânăr.

Totodata, măsurile care pot fi furnizate vizează inclusiv acţiuni de stimulare a angajatorilor (finanţate în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniul ajutorului de stat): formare profesională specifică pentru competenţe necesare la un anumit angajator, stimulente financiare pentru angajarea tinerilor şi sprijin financiar pentru angajatori pentru derularea de programe de ucenicie şi stagii.

"Pentru eficientizarea implementării operaţiunilor în care vor fi implicaţi tinerii NEETs, un rol esenţial îl va avea cardul profesional furnizat de ANOFM. Acest card va conţine informaţii structurate cu privire la educaţia şi experienţa tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui, totodată, şi un instrument facil de înregistrare şi validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanţate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare şi semnarea zilnică a listelor de prezenţă", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, citat în comunicat.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, recomandările de politică economică specifice fiecărei ţări pentru 2015 şi 2016, prin care a lansat un apel în vederea luării de măsuri la nivel naţional pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii.

În ceea ce priveşte România, CE recomandă ca, în perioada 2015-2016, să fi luate toate măsurile necesare pentru a finaliza programul de asistenţă financiară.

Totodată, României i se recomandă să limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu din 2015 la maximum 0,25 % din PIB, astfel cum se specifică în cadrul programului de asistenţă pentru balanţa de plăţi 2013-2015 şi, în 2016, să revină la obiectivul pe termen mediu.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să pună în aplicare strategia cuprinzătoare de respectare a obligaţiilor fiscale, să consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarată şi să continue procesul de egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Comisia recomandă consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă, în special în cazul tinerilor neînregistraţi şi al şomerilor pe termen lung. Autorităţilor li se cere să se asigure că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă dispune "de personalul adecvat" şi să stabilească, în consultare cu partenerii sociali şi în conformitate cu practicile naţionale, "orientări clare privind stabilirea transparentă a salariului minim".

De asemenea, se recomandă introducerea venitului minim de inserţie, creşterea ofertei şi calităţii serviciilor de educaţie şi îngrijire a copiilor preşcolari, în special în cazul romilor, precum şi adoptarea strategiei naţionale pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii.

Printre recomandările pentru România se mai numără continuarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020 "pentru a remedia aspecte precum gradul redus de accesibilitate, nivelul scăzut de finanţare şi ineficienţa resurselor" şi adoptarea legii privind reformarea guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MFE,
RECOMANDĂRI,
COMISIA EUROPEANĂ
/actualitate/ministerul-fondurilor-europene-vom-lua-masuri-pentru-tinerii-neinregistrati-si-somerii-pe-termen-lung-tinerii-vor-avea-un-card-profesional-14265436
14265436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.