Mitova, Novatis România: Cu cât boala este tratată din timp, cu atât tratamentul este mai eficient, iar pacienţii pot contribui la creşterea economică

Autor: Razvan Muresan Postat la 30 octombrie 2014 55 afişări

Elena Mitova, director general al Novartis, declară că dacă statul român ar trata bolile pacienţilor din timp, cei mai mulţi s-ar putea reintegra în societate şi redeveni membri productivi ai comunităţii, contribuind şi la creşterea economică.

Mitova, Novatis România: Cu cât boala este tratată din timp, cu atât tratamentul este mai eficient, iar pacienţii pot contribui la creşterea economică

Business Magazin: Care vor fi principalele efecte ale actualizării listei de medicamente gratuite şi compensate asupra pacienţilor din România şi rezultatelor financiale ale companiei?

Elena Mitova, Novartis România: Intrarea intr-o normalitate, inseamna ca atat medicii cat si pacientii vor avea acces la terapii noi. Este prematur sa vorbim despre actualizarea listei de medicamente cat si despre rezultatele financiare, deoarece procesul de evaluarea a noilor molecule inca nu s-a terminat. Asteptam publicarea pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentelor a rapoartelor de evaluare a moleculelor. Impactul s-ar putea masura in timp – daca ne uitam la parametrul care situeaza Romania, in anul 2014, la coada listei tarilor din UE in ceea ce priveste „speranta de viata”.

Cum se explică actualizarea acestei liste la intervale de timp atât de mari?

Din pacate nu putem explica acest lucru pentru ca este o decizie care depinde exclusiv de autoritatile din sistemul sanitar si de strategiile guvernamentale. Pot spune ca  in jurul Romaniei exista tari membre UE care au un proces regulat de actualizare a listei de medicamente. Unul dintre beneficiile aderarii la UE este si accesul facil la colaborarea intre state pe o anumita tema, cum ar fi de exemplu evaluarea tehnologiilor medicale .

  Un singur lucru este clar - mai presus de impactul financiar trebuie sa existe o vointa politica in interesul pacientului roman

În ce măsură este această actualizare o cheltuială sau o economie pentru bugetul de stat?

Sanatatea trebuie privita ca o investitie si nu ca o cheltuiala. Pe termen lung, sanatatea reprezinta o investitie, in primul rand pentru imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii pacientilor la care contribuie companiile pharma prin sustinerea costurilor cu studiile clinice ce duc la descoperirea de noi molecule. Din pacate faptul ca aceasta lista nu a mai fost actualizata din 2008 induce un impact financiar pentru bugetul de stat mult mai semnificativ decat daca aceasta actualizare s-ar fi realizat in mod regulat.  Apoi un alt aspect care trebuie luat in considerare este cat de repede are acces pacientul roman la tratament?  Este cunoscut faptul ca cu cat boala este tratata din timp, cu atat tratamentul este mai eficient, iar cei mai multi pacienti se pot reintegra in societate si pot redeveni membri productivi ai comunitatii, contribuind si la cresterea economica. De exemplu pentru scleroza multipla, exista produse noi cu modalitate de administrare orala si cu eficienta crescuta, unele dintre aceste prezente de mai mult timp in tarile europene si de care din pacate pacientii romani nu pot beneficia. Tratamentul corect facut la timp salveaza pacientul de aparitia complicatiilor si de instalarea precoce a dizabilitatilor, il ajuta sa ramana o persoana activa, social si profesional si sa contribuie  la cresterea economica.

Care este impactul taxei clawback asupra profitabilităţii industriei şi în ce măsură descurajează investiţiile în piaţa din România?

Mecanismul de clawback trebuie sa respecte principiile de sustenabilitate si predictibilitate si sa fie impartit in mod echitabil intre toti jucatorii din piata conform consumului fiecaruia. Cat timp clawback-ul este o masura temporara,  nu descurajeaza investitiile. Mai degraba  un impact asupra investiţiilor il au mediul de operare lipsit de predictabilitate si transparenta, cat si continuitate pe termen lung a politicilor de sanatate .

Ce beneficii aduc companiile farmaceutice economiei naţionale prin intermediul inovaţiei?

In primul rand prin descoperirea de noi molecule ce reprezinta adevarate victorii in lupta impotriva unor boli grave precum cancerul, insuficienta cardiaca, psoriazisul, scleroza multipla, ca sa mentionez doar cateva, si in al doilea rand prin investitiile directe legate de studiile clinice care sunt parte esentiala a acestui proces de cercetare si dezvoltare.

Cum aţi descrie dialogul cu autorităţile de la Bucureşti şi în ce măsură sunt înţelese nevoile industriei?

Exista un dialog constant atat intre autoritati si ARPIM, cat si intre autoritati si companiile individuale, fapt pe care il salutam. Cred ca este important ca autoritatile sa inteleaga nevoile pacientilor si ca sanatatea reprezinta in primul rand investitie,  nu numai o cheltuiala. Nevoile industriei se traduc in mediu predictibil si favorabil businessului.

Cât de probabilă este creşterea bugetului alocat medicamentelor în următorii ani?

In masura in care Sanatatea este considerata prioritate pentru toate guvernele, indiferent de orientarea politica, cresterea bugetului alocat medicamentelor si nu numai, devine posibila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mitova,
novartis,
tratament
/actualitate/mitova-novatis-romania-cu-cat-boala-este-tratata-din-timp-cu-atat-tratamentul-este-mai-eficient-iar-pacientii-pot-contribui-la-cresterea-economica-13479042
13479042
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.