Moody's coboara ratingul Ungariei, forintul cade. Analistii lauda, prin comparatie, Romania
Agentia Moody's a retrogradat ratingul Ungariei pentru datoria pe termen lung in euro si forinti cu doua trepte, de la Baa1 la Baa3, cu perspectiva negativa, din cauza cursului politicilor economice ale Ungariei, considerate a ameninta stabilitatea fiscala.
"Deficitul bugetar structural al tarii se va deteriora", apreciaza Dietmar Hornung, analist al agentiei, referindu-se la faptul ca strategia guvernului Orban se bazeaza mai mult pe masuri temporare (taxe aplicate bancilor, companiilor din energie si telecom, transferul la stat al contributiilor destinate pana acum sistemului de pensii private) decat pe politici de consolidare fiscala pe termen lung. Efectul va fi un risc de instabilitate a sistemului fiscal pe termen mediu, la care se adauga deja ratele inalte ale datoriei sectorului privat si ale bancilor, in conditiile in care tara depinde de finantarea externa.
Decizia Moody's a determinat o cadere rapida a forintului, care luni seara a ajuns la 279 forinti/euro, fata de 277 forinti/euro in tranzactiile de vineri.
Timothy Ash si Raza Agha, analisti la RBS Londra, considera ca "problema pentru Ungaria e ca in comparatie cu alte tari cotate similar, chiar si un rating BBB- apare oarecum drept prea generos". Romania, de pilda, este cotata cu rating BB+ de S&P si Fitch, insa are ponderi ale datoriei publice si externe in PIB la jumatate fata de Ungaria, are in derulare un acord cu FMI si UE si abordeaza activ reforma din sistemul de pensii, ceea ce va ameliora pe termen lung sustenabilitatea finantelor publice, adica exact invers fata de cum se intampla in Ungaria, considera cei doi analisti, citati de Portfolio.hu.
La ora actuala, atat Moody's, cat si Standard & Poor's si Fitch au perspectiva negativa pentru ratingul Ungariei (Baa3/BBB-), ceea ce inseamna un avertisment ca daca guvernul lui Viktor Orban continua pe aceeasi linie, cu neutralizarea Consiliului Fiscal prin taierea aproape completa a finantarii, cvasi-desfiintarea sistemului pensiilor private si ingerinte in activitatea bancii centrale, Ungaria risca degradarea ratingului datoriei de la "investment grade" la "junk", ceea ce ar echivala cu costuri mult mai mari de finantare de pe pietele financiare si trimiterea inapoi a tarii in bratele FMI.
Prima de risc pentru finantarea Ungariei pe pietele internationale a crescut deja cu peste 100 de puncte de baza in ultimele doua saptamani, insa guvernului lui Orban nu-i plac astfel de vesti si atunci "il ucide pe aducatorul de vesti proaste", declara Gyorgy Kopits, seful Consiliului Fiscal de la Budapesta, institutie cu acelasi rol ca si cea omonima din Romania - de a cenzura erorile de politica bugetara ale autoritatii.
Consiliul Fiscal a criticat frecvent politicile fiscale ale guvernului, asa incat s-a ales cu finantarea taiata: partidul Fidesz, de guvernamant, a propus ca aproape tot bugetul Consiliului pe 2011 sa fie varsat in conturile unei fundatii de ajutorare a rromilor, apoi ca actuala structura a Consiliului sa fie desfiintata si inlocuita cu una noua. "Ce vrea guvernul sa creeze e nu un leu fara dinti, ci de-a dreptul o umbra de leu fara dinti", spune Kopits.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro