Morgan Stanley păstrează preţul ţintă de 95 de lei pentru acţiunile Hidroelectrica în urma rectificării negative a bugetului companiei pe 2024. La Bursa de Valori Bucureşti acţiunile H2O se tranzacţionează la 129 de lei

Autor: Liviu Popescu Postat la 16 iulie 2024 86 afişări

Morgan Stanley păstrează preţul ţintă de 95 de lei pentru acţiunile Hidroelectrica în urma rectificării negative a bugetului companiei pe 2024. La Bursa de Valori Bucureşti acţiunile H2O se tranzacţionează la 129 de lei

Analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley au păstrat preţul ţintă de 95 de lei pentru acţiunile producătorului de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O), estimat că va fi atins până în vara lui 2025, chiar şi după rectificarea în sens negativ a bugetului companiei pe 2024. Preţul ţintă a fost acordat în ianuarie 2024 când a fost redus de la 110 lei.

Morgan Stanley scrie într-o notă pentru clienţi şi analizată de ZF că bugetul pe 2024, schimbat de companie pe fondul iefinirii energiei, este sub aşteptări analiştilor chestionaţi de Bloomberg. Spre comparaţie acţiunile H2O se tranzacţionează pe 16 iulie la Bursa de Valori Bucureşti la 129 de lei.

“Profitul net bugetat este de 4,15 miliarde lei pentru fiecare din cei trei ani 2024, 2025 şi 2026. Acesta este cu 15% sub, respectiv cu 5% sub şi cu 1% peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Bloomberg. În medie, noile bugete de profit net sunt cu 6% sub aşteptările Bloomberg pe parcursul celor 3 ani. Acestea reprezintă, de asemenea, o reducere semnificativă în comparaţie cu bugetele anterioare de 4,84 miliarde lei, 4,79 miliarde lei şi respectiv 4,65 miliarde lei pentru 2024, 2025 şi 2026. Pe medie, aceasta implică o reducere de 13 % pe parcursul perioadei”, se arată într-o notă a analiştilor Morgan Stanley semnată de Arthur Sitbon, CFA, equity analyst.

Hidroelectrica a rectificat pe finalul lunii mai bugetul pe 2024, aşteptându-se acum la un profit net de 4,15 mld. lei, rezultat în scădere cu 14,2% faţă de bugetul aprobat anterior şi în scădere cu 34,4% comparativ cu rezultatul anului trecut, conform calculelor ZF. Compania motivează rectificarea ca urmare a influenţei unor modificări legislative şi factori externi care afectează situaţia financiară a societăţii. “Aceasta se referă în special la ajustarea unor indicatori economico-financiari a căror depăşire este posibilă doar prin includerea sumelor necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii”. Venituril bugetate sunt de 10,3 mld. lei în 2024, faţă de 10,9 mld. lei în bugetul iniţial.

Arthur Sitbon notează că Hidroelectrica a menţionat în bugetul rectificat şi estimările cu privire la dividendele pentru 2024 şi 2026, implicând o rată de distribuire de 90%.

“În cazul în care acestea s-ar materializa, aceasta ar implica un randament mediu al dividendelor de 6,7% pentru acţiuni în următorii ani, fără a lăsa nicio diferenţă faţă de randamentul actual randamentul actual al obligaţiunilor româneşti pe 10 ani de 6,9%. Astfel, considerăm că evaluarea actuală a acţiunilor acţiunilor este ridicată şi ne menţinem ratingul de subexpunere pe acest nume”.

Compania are o capitalizare bursieră de 57,9 mld. lei. Acţiunile se tranzacţionează la un multiplu P/E de 9,7 ori profitul net.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Morgan Stanley,
BVB,
H2O

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.